Voedsel blijft duur ondanks recordoogsten

De wereld zal in 2008 1035 miljard dollar (656 miljard euro) uitgeven aan voedselimporten, 26 procent meer dan in 2007. In de armste landen stijgt de voedselfactuur zelfs met 40 procent, zegt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO.
In haar jongste Food Outlook voorspelt de FAO voor de op voedselimport aangewezen arme landen een factuur van 169 miljard dollar (107 miljard euro). In 2007 betaalden ze maar 101 miljard dollar (64 miljard euro). “Een zorgwekkende evolutie”, vindt de FAO, die voorspelt dat de arme landen tegen het einde van dit jaar vier keer meer zullen betalen voor voedselimport dan in 2000.
“Het gevolg is dat de situatie voor de 854 miljoen mensen die niet genoeg te eten hebben waarschijnlijk nog slechter zal worden”, zegt de FAO in een persbericht.

Goede oogsten


Maar er is ook goed nieuws. De VN-organisatie verwacht in 2008 een stijging van 3,8 procent van de graanoogst, tot 2192 miljoen ton. Toch verwacht de FAO dat de voedselprijzen nog een tijdje gekke bokkensprongen zullen maken. De prijzen zullen pas opnieuw beginnen dalen als de uitgeputte voorraden in de wereld overal zijn aangevuld.
“De voorbije weken ging het in de media vooral over rijst, maar ook voor zuivel, soja en suiker zijn onverwachte prijsstijgingen en –dalingen de norm in plaats van de uitzondering geworden. Er is meer dan één goede oogst nodig om de voorraden aan te vullen en een einde te maken aan de volatiliteit.” Door de hoge brandstofprijs is het volgens de FAO onwaarschijnlijk dat de voedselprijzen terug gaan het niveau van de voorbije jaren.

Redt de aardappel de aarde?


Om de voedselcrisis te beteugelen, pleit de VN-organisatie voor een herwaardering van de aardappel. Aardappelen worden namelijk vooral lokaal geproduceerd en verhandeld. Omdat er niet echt een wereldmarkt is voor de aardappel, is de prijs ervan minder onderhevig aan speculatie. In China India en Sri Lanka zijn er al plannen om het aandeel van de aardappel in de voedselproductie te verhogen. India wil zijn aardappelproductie in vijf tot tien jaar zelfs verdubbelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.