Voedselcrisis houdt aan, ondanks prijsdaling

De voedselprijzen zijn het afgelopen half jaar wereldwijd gedaald, maar ze liggen nog altijd negentien procent boven het niveau van september 2010. Dat staat in het Food Price Watch Report, dat de Wereldbank vlak voor de G-20 top in Cannes heeft gepubliceerd. De hoge voedselprijzen treffen vooral de landen in de Hoorn van Afrika.

Robert B. Zoellick, president van de Wereldbank, zegt dat de voedselcrisis alles behalve gedaan is. Hij dringt er bij de wereldleiders op de G20-top dan ook op aan om het hoog op de agenda te zetten. ‘Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die lijden onder de hoge voedselprijzen. De wereldbank heeft met het Franse G20-presidentschap en verschillende internationale partners acties opgezet om de meest kwetsbaren te beschermen tegen de gevaren van de prijsstijgingen van voedsel,’ aldus Zoellick.

Graan, zuivel en bakolie

Door de speculatie dat de economie zal vertragen, is de vraag naar voedsel de afgelopen negentien maanden gezakt. Vooral de vraag naar graan, zuivel en verschillende kookolie’s zakte in deze periode. De index met 53 andere voedingsmiddelen daalde voor de vierde maand naar 216 punten. Deze index lag in september nog op 225 punten. De daling van vier procent was de grootste sinds maart 2010. Deze indexcijfers zijn door de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome (FAO) in een e-mail vermeld. De daling duidt op een sterke, internationale daling van grondstoffen- en voedselprijzen.

Honger in Hoorn van Afrika

De prijzen zakken, maar in veel delen van de wereld merkt men niets van deze daling. In Somalië, Ethiopië en Kenia is de dreiging van hongerdood nog altijd aan de orde van de dag. Zoellick laat de aanwezige wereldleiders in Cannes weten niet om dit feit heen te willen.

‘Laten we vooral niet vergeten dat het verhelpen van de crisis niet alleen te maken heeft met banken en hun schulden. Miljoenen mensen worden dagelijks geconfronteerd met honger en ondervoeding. De G20 kan maatregelen treffen om deze verschrikkelijke situatie te verbeteren.’

Griekenland krijgt voorrang

Op de G20-top kijken de wereldleiders vooral naar de ontwikkelingen rond Griekenland en de positie van Papandreou. Sinds de Griekse premier woensdag een referendum heeft aangekondigd over het Europese noodfonds, heeft hij verschillende lidstaten tegen zich in het harnas gejaagd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift