Voedselhulp in Zuid-Somalië opgeschort

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) besliste gisteren haar hulp aan Somalië gedeeltelijk op te schorten. Onaanvaardbare eisen van verschillende gewapende milities en een steeds groter wordende dreiging van aanvallen op WFP-medewerkers maakt elke vorm van voedselhulp praktisch onmogelijk.
Peter Smerdon, woordvoerder van het WFP in Nairobi zei dat ‘de organisatie deze beslissing zo lang mogelijk heeft uitgesteld.’ Aanhoudende bedreigingen van milities verplichtten de organisatie er echter toe zes bureaus in Zuid-Somalië tijdelijk te sluiten. Sinds augustus 2009 zijn al vier WFP-mederwerkers in Somalië gedood.
Zuid-Somalië wordt sinds 2008 gecontroleerd door de extremistische al-Shabaab militie. De overheid heeft slechts controle over een kleine perimeter rond de hoofdstad Mogadishu en overleeft grotendeels dankzij steun van troepen van de Afrikaanse Unie.
In november 2009 stelde al-Shabaab een reeks eisen aan internationale organisaties die actief waren in het door hen gecontroleerde gebied. WFP werd verplicht alle vrouwelijke medewerkers uit hun functie te ontheffen en maandelijks 20.000 dollar “beschermgeld” aan de milities te betalen. De organisatie weigerde op de eisen in te gaan en kreeg daarom het bevel vanaf 1 januari alle activiteiten in de regio op te schorten.
Volgens het persagentschap Reuters werd de beslissing van het Voedselprogramma positief onthaald bij de milities. “Met groot genoegen zien we het WFP en andere spioneerdiensten hun acties opschorten,”, zei Sheikh Ibrahim Garweyn aan Reuters.
WFP was al veertig jaar in Somalië actief en het programma voedde er in 2009 2,6 miljoen mensen. WFP onderzoek wees uit dat de door oorlog en droogte uitgeputte grond slechts één derde van de bevolking dagelijks kan voeden.
WFP bureaus in zowel Mogadishu als buurlanden Kenya en Ethiopië bereiden zich momenteel voor op een vluchtelingenstroom die door het voedseltekort in Zuid-Somalië kan ontstaan. WFP-woordvoerder Smerdon zei dat ‘mensen honger zullen lijden. Als deze situatie lange tijd aanhoudt, zal het aantal ondervoede mensen wellicht stijgen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.