Voedselprijzen op alarmniveau

Het voorbije jaar is maïs 31 procent duurder geworden, soja 87 procent en tarwe 130 procent. Intussen is de wereldgraanvoorraad gevaarlijk gekrompen; de reserves dekken nu amper nog 40 dagen van het wereldverbruik. Jacques Diouf, directeur-generaal van de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, noemt de stijgende voedselprijzen een ‘noodsituatie’.
De afgelopen weken waren al onlusten in Egypte, Kameroen, Haïti en Burkina Faso die in verband gebracht werden met de stijgende prijzen van voedsel en brandstof. ‘We hebben een noodsituatie’, zei Diouf die een conferentie in India bijwoonde over de agro-industrie.
Volgens Diouf is de grootste oorzaak van de crisis de immer doorgaande migratie van het platteland naar de stad. Maar ook de rijke landen zijn medeveroorzakers van het probleem, doordat ze steeds meer land gebruiken voor biobrandstoffen en doordat beleggers met speculatie de prijzen opdrijven. Samen met extreme koude in China, droogte in Australië en Kazachstan en overstromingen in India en Bangladesh leidt dat tot duurder voedsel.

Conferentie


In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg zijn deze week regeringsmedewerkers uit een zestigtal landen bijeen gekomen om nieuwe ideeën, die de voedselbevoorrading van de wereldbevolking moeten veilig stellen, te bespreken. Hun werk wordt gestuurd door twee belangrijke voorwaarden: de productiestijging moet helpen de armoede in de ontwikkelingslanden in te dammen, en de expansie mag het milieu geen geweld aandoen.
‘Als de moderne landbouw blijft focussen op maximale productie en minimale kosten, dan belandt ze over 20, 30 jaar in een grote crisis’, zegt Achim Steiner, directeur van het VN-milieuprogramma UNEP. ‘Er is een collectieve onwetendheid over de interactie tussen landbouw en de natuurlijke systemen en dat moet veranderen.’
Twee giganten uit de biotechnologie- en pesticidensector, Syngenta en BASF, hebben hun samenwerking met het onderzoek stopgezet. Ze vinden dat de gevaren die kunnen uitgaan van genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) te zeer uitvergroot worden.

Noodmaatregelen in Latijns-Amerika


In de Braziliaanse stad Brasilia komen volgende week ministers van 33 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen om maatregelen te bespreken die de stijgende landbouwprijzen moeten temperen en de situatie van de plattelandsbevolking moet verbeteren. Het eerste pakket omvat noodmaatregelen zoals lagere invoerheffingen, belastingverlagingen en maatregelen voor lagere winkelprijzen.
Daarnaast wordt een pakket krediet- en onderzoeksmechanismen bekeken waarmee landen hun productiecapaciteit kunnen opvoeren en zo minder van invoer afhangen. Tot slot wordt er gedacht aan maatregelen om de consument te beschermen, zoals informatie over prijzen via internet, radio en televisie, meer concurrentie in de landbouwsector, en programma’s voor voedseleducatie.
In Latijns-Amerika leven 81 miljoen mensen in extreme armoede en lijden 52 miljoen mensen aan ondervoeding, of 10 procent van de totale bevolking in de regio.

Rijsttekort


In de Filipijnse winkels is rijst schaars aan het worden. Veel mensen vragen zich af of er een reëel rijsttekort is, dan wel of de schaarste het werk is van malafide groothandelaars die hun voorraden achter hand houden.
Presidente Gloria Macapagal-Arroyo inspecteerde persoonlijk magazijnen van warenhuizen om duidelijk te maken dat het haar menens is met de strijd tegen speculerende rijsthandelaars. Fastfoodrestaurants op de Filipijnen hebben hun porties gestoomde rijst gehalveerd na een oproep van de regering om zuinig om te springen met de steeds schaarser worden rijstvoorraad.
De Filipijnen zijn de grootste importeur van rijst en hebben in het verleden periodes van tekort steeds overbrugd door nog meer rijst te importeren. Ook nu zijn er plannen om 2,2 miljoen ton in te voeren uit Vietnam, Thailand en de Verenigde Staten, het grootste volume sinds 1998.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.