Voedselproductie komt terug op dreef

In grote delen van Zuidelijk Afrika leeft de landbouw weer op na de verschrikkelijke droogte die de oogsten er vorig jaar deed mislukken. De Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) voorspelt dat de maïsoogst in heel de regio dit jaar 779.000 ton hoger zal liggen dan het verbruik. Vorig jaar was er een tekort van 1,5 miljoen ton van het meest gegeten graan in de regio. Om de strategische reserves aan te vullen, zal Zuidelijk Afrika dit jaar toch nog bijna een miljoen ton maïs moeten invoeren.


In het grootste deel van Zimbabwe, het zuiden en het centrum van Mozambique, delen van het zuiden van Zambia en Malawi en het noorden van Zuid-Afrika heeft het weer relatief weinig geregend, zodat de komende maïsoogst er matig tot pover zal uitvallen, zegt de SADC. Maar in de meeste landen die vorig jaar misoogsten deden optekenen, zal de productie dit jaar in elk geval duidelijk hoger liggen dan vorig jaar. Zambia en Zimbabwe lijken er bijvoorbeeld met 30 tot 50 procent op vooruit te zullen gaan. In Angola, Malawi en Lesotho zou de productie zelfs boven het langjarige gemiddelde kunnen uitkomen, terwijl Zuid-Afrika dit jaar waarschijnlijk zelfs goed wat maïs zal kunnen uitvoeren. Botswana, Mozambique en Namibië moeten dan weer inleveren. Sommige delen van Mozambique waren te droog, terwijl het noorden en sommige delen van het centrum van het land met overstromingen te kampen hadden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.