Voedselschaarste ondanks recordoogst in Burkina Faso

De graanprijzen stijgen fors in Burkina Faso, ondanks een schitterende oogst. Handelaars uit de buurlanden kopen het surplus op en in het arme Sahelland zelf zijn graanhandelaars aan het hamsteren geslagen.
Hadja Mamounata Belegda, een graanhandelaar uit Ouagadougou, maakt zich zorgen. “De voorbije jaren had ik rond deze tijd 4000 tot 5000 ton graan in mijn opslagplaatsen, maar dit jaar raakte ik nog niet aan duizend ton”, klaagt ze.
Volgens Belegda waren handelaars uit de buurlanden er als de kippen bij toen bekend raakte dat het voorbije oogstjaar voor Burkina een knaller zou worden. Overvloedige regenval en hulp van de regering verklaren dat de Burkinese graanboeren ruim 4,2 miljoen ton binnenhaalden, goed een derde meer dan vorig jaar en 717.000 ton meer dan het land zelf nodig heeft. “We dachten dat de prijzen zouden dalen, maar we werden verrast. Nu beseffen we dat de prijzen verder zullen stijgen.” Belegda zegt dat er veel Burkinees graan naar Ghana, Mali en Ivoorkust is gegaan.

Speculatie


Green Africa, een niet-gouvernementele organisatie die zich toelegt op informatie over de graanprijzen in Burkina Faso, Mali en Niger, bevestigt dat. Volgens de organisatie is de prijs van gierst sinds november met 14 procent gestegen in Burkina Faso, terwijl sorghum en maïs zelfs 20 procent duurder zijn geworden. De extra kopers zouden vooral uit Ghana komen. Maar er zijn ook heel wat producenten en handelaars uit gebieden waar de voorbije seizoenen schaarste heerste die nu hun voorraden aanvullen. Andere handelaars kopen meer graan omdat ze willen profiteren van de hogere prijzen. 
Sommige waarnemers verwachten een spoedige daling van de graanprijzen. Veel producenten, vooral de boeren uit de gebieden waar de oogst overvloedig was, hebben al hun graan nog niet op de markt gebracht. Ze verkopen nu ook pindanoten, sesam en bonen, waarvan de oogst ook erg meeviel.

Overleg


De Burkinese regering is al in verscheidene steden gaan samenzitten met boerenverbanden en handelaars om meer graan op de markt te krijgen. Minister van Landbouw Laurent Sédogo heeft beloofd dat de boeren straks weer kunnen rekenen op de productiesubsidies die ze het afgelopen seizoen ontvingen. Dat moet meer vertrouwen in de markt brengen.
Er zijn nog andere maatregelen mogelijk. Vorig jaar verkocht de regering 30.000 ton graan uit haar noodvoorraad om de prijzen te drukken. Dat was hard nodig, want de stijging van de voedselprijzen had al tot rellen geleid. Maar door de hoge prijzen kan de regering niet zomaar graan aankopen om die actie te herhalen.
Soumaila Cissé, de voorzitter van het Interprofessioneel Comité voor de Graansector, een overlegorgaan tussen producenten en handelaars, waarschuwt dat er nieuw geweld kan uitbreken als de prijzen blijven stijgen. Hij vindt dat de regering vroeger met de handelaars en de producenten had moeten praten om te vermijden dat er zoveel graan zou worden uitgevoerd.
De regering moet het surplus opkopen en tegen een aanvaardbare prijs op de markt brengen, vindt Bassiaka Dao, de voorzitter van de Boerenfederatie van Burkina Faso. Hij wil ook dat de regering meteen voor verscheidene jaren productiesubsidies toezegt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.