Voedseltop levert vooral beloften op

De “Internationale Top rond Voedselveiligheid voor Iedereen” in Madrid eindigde gisteren (dinsdag) zonder concrete maatregelen. De deelnemende landen hebben wel hun engagement vernieuwd om hun ontwikkelingshulp op te trekken.
Vertegenwoordigers van nationale overheden, hulporganisaties, vakbonden, bedrijven en universiteiten uit een honderdtal landen waren in Madrid bijeen om oplossingen te zoeken voor de bijna één miljard mensen die wereldwijd honger lijden. Er werd ook nagegaan welke vooruitgang er geboekt is sinds de top in juni 2008 in Rome. De bijeenkomst in Madrid was georganiseerd door de Verenigde Naties en de Spaanse regering.
 
Op de top werden geen concrete stappen afgesproken, maar de deelnemers legden wel sterke verklaringen af over de noodzaak om iets te ondernemen. De slotverklaring roept regeringen en internationale instellingen op om hun beloftes na te komen.
De deelnemers drukten ook de “dringende nood” uit “om nog harder te proberen de internationale beloften na te komen om de financiële steun drastisch te verhogen, met name wat voedselhulp en landbouwontwikkeling betreft.”
Niet-gouvernementele organisaties waren ook blij met de oproep van de deelnemers om “alle vormen van concurrentievervalsende subsidies af te schaffen, om zo een eerlijke handel in landbouwproducten te stimuleren.”

Crisis nog niet voorbij


Jacques Diouf, baas van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, zei dat de “crisis nog steeds woedt en nog altijd erger kan worden.” Hij stelde de Amerikaanse president Barack Obama voor om “een wereldtop rond Voedselveiligheid bijeen te roepen met staatshoofden van over de hele wereld, om een brede consensus te smeden en honger snel en voor al altijd uit de wereld te helpen.”
De Spaanse minister van Buitenlandse zaken Ángel Moratinos riep alle regeringen van rijke landen op om hun belofte na te komen en 0,7 procent van hun bruto binnenlands product tegen 2012 voor ontwikkelingshulp te voorzien. Spanje heeft zich alvast voorgenomen om dat te doen, zei hij. “De landen in het Noorden hebben het geld en de middelen, we kennen de oplossingen en we kunnen en moeten ze toepassen”, zei Moratinos.
Op één van de werkgroepen zei de vertegenwoordiger van de Wereldvakbondsfederatie (WFTU), die wereldwijd 65 miljoen werknemers verenigt, dat de oplossing eenvoudig is. Als het budget van de Navo met amper 10 procent verminderd wordt, kan de officiële ontwikkelingshulp met 100 miljard dollar verhoogd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.