Voetbalsupporters razend over vonnissen zaak Port Saïd

Zaterdag 9 maart deed een Egyptische rechtbank uitspraak over de voetbalrellen in de havenstad Port Saïd. Het afgelopen jaar werden al verschillende vonnissen in deze zaak bekendgemaakt, maar tot nu kon geen enkel uitsluitsel geven over wie er werkelijk verantwoordelijk was voor dit drama.

  • Michel Marcipont Al Ahly ultra's eisen gerechtigheid voor slachtoffers Port Saïd drama 2012 Michel Marcipont

De uitspraak van 9 maart leidde tot rellen in Caïro, waarbij volgens al-Jazeera al minstens één dode is gevallen. De rechtbank sprak 28 beklaagden vrij, waaronder zeven veiligheidsfunctionarissen. Fanatieke voetbalsupporters –ultra’s- van de al-Ahly-club, eisen dat de functionarissen met de dood bestraft worden, omdat zij er volgens hen niet in slaagden de burgers van Egypte te beschermen.

De supporters vielen een politieclub aan en staken het hoofdkantoor van de voetbalbond in brand. ‘Wij zullen niet rusten zolang er geen gerechtigheid is, en we zullen wraak nemen op zij die onze familie en vrienden hebben vermoord in het stadium van Port Saïd’, aldus supporter Mohamed Seif, in de krant al-Ahram.

In januari kregen 21 supporters van de lokale voetbalclub al-Masry, die tegen de al-Ahly-club speelden in Port Saïd, de doodstraf. Zij zouden na afloop van de wedstrijd de supporters van de tegenploeg hebben aangevallen en worden daarom verantwoordelijk gehouden voor het drama in Port Saïd. Ook hier kwamen zaterdag zo’n 2000 mensen op straat, uit protest tegen de vonnissen. Aan het Suezkanaal probeerden de demonstranten de internationale scheepvaart te boycotten, maar volgens woordvoorder Tarek Hassanein kon het leger hen tegenhouden.

Een jaar na het drama in Port Saïd

Bij de rellen die op 1 februari 2012 losbraken na de voetbalwedstrijd tussen al-Masry en al-Ahly in het stadium van Port Saïd, zijn volgens al-Jazeera meer dan 70 mensen omgekomen. Toeschouwers werden vertrappeld toen er paniek uitbrak en iedereen het stadium probeerde te verlaten. Anderen vielen van de balkons of werden naar beneden geduwd.

Volgens ooggetuigen voerden de aanwezige veiligheidsdiensten beperkte fouilleringen uit en ondernamen ze niets om het geweld te bedaren. Het zag er dus naar uit dat hier meer aan de hand was dan een voetbalrel.

Morsi in de voetsporen van Moebarak

Twee jaar na de Egyptische revolutie, is de politieke situatie in het land nog steeds niet gestabiliseerd. Er breken voortdurend rellen uit tussen demonstranten en veiligheidstroepen en de nieuwe president, Mohammed Morsi, slaagt er niet in opnieuw orde te brengen.

Demonstranten protesteren in de eerste plaats tegen de conservatieve invloed van de Moslimbroeders en salafisten in de staatsinstellingen. Zo werd er in december een nieuwe grondwet goedgekeurd, waarmee president Morsi zijn bevoegdheden tijdelijk uitbreidde ten koste van de rechterlijke macht. Tegenhangers vrezen dat Morsi uit is op dictatoriale macht.

Vervolgens eisen de demonstranten dat de parlementsverkiezingen van april transparant verlopen. Het Nationale Reddingsfront (NSF), een van de belangrijkste oppositiepartijen, kondigde aan de parlementsverkiezingen te boycotten als president Morsi niet aan deze eisen tegemoet komt.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.