'Vogelpest in Thailand onder controle'

Thailand claimt als eerste van de door vogelpest getroffen Aziatische landen de ziekte onder controle te hebben. Begin deze week bevestigde de overheid officieel dat er al een aantal dagen geen nieuwe uitbraken van vogelpest zijn geconstateerd, maar gezondheidsorganisaties hebben hun twijfels.






Er zijn geen rode zones meer in Thailand, maar we moeten nog afwachten of dat zo blijft, zegt Hans-Gerhard Wagner van de Landbouw- en Voedselorganisatie van de VN (FAO). Er kan pas geconcludeerd worden dat de vogelpest onder controle is, als er gedurende 21 dagen geen nieuwe verschijnselen worden geconstateerd.

Begin december maakten pluimveehouders in Thailand al melding van een ‘mysterieuze ziekte’, maar pas in de loop van januari gaf de Thaise regering onder buitenlandse druk toe dat het ging om vogelpest van het type H5N1. Honderden militairen en gedetineerden werden ingezet om besmette bedrijven te ruimen en gevogelte in de buurt van die bedrijven af te maken. Inclusief de kippen die doodgingen aan het virus, werden 26 miljoen kippen gedood in 43 van de 76 provincies in Thailand. Tot nu toe overleden in Thailand vijf mensen aan de vogelpest. In Vietnam, samen met Thailand het zwaarst getroffen land, vielen veertien menselijke slachtoffers. De vogelpest van het type H5N1 is ook opgedoken in Cambodja, China, Indonesië, Japan, Laos en Zuid-Korea. In Taiwan en Pakistan is een zwakkere variant geconstateerd, het type H7.

Internationale en plaatselijke gezondheidsorganisaties stellen dat niet te snel geconcludeerd moet worden dat de vogelpest onder controle is. De snelheid waarmee het Thaise ministerie van Landbouw de getroffen regio’s ‘gezond’ verklaart, baart hen zorgen. Volgens Mike Ryan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kan het nog wel twee jaar duren voordat het virus helemaal onder controle is. In die periode blijft er een kleine kans bestaan dat ook mensen besmet kunnen raken. Zowel de WGO als plaatselijke gezondheidsorganisaties vrezen voor een nieuwe golf van vogelpest. Ze temperen daarmee het enthousiasme van Newin Chidchob, gevolmachtigd minister van Landbouw, die het afgelopen weekeinde bevolking opriep om als daad van vaderlandsliefde vooral kippen en eieren te consumeren. Een ‘loyaliteitstest’ die geheel in de lijn lag van de behoefte van premier Thaksin Shinawatra om publiekelijk kipetend gesignaleerd te worden. Hij liet zich onlangs samen met het voltallige kabinet fotograferen in een vestiging van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken. Afgelopen zaterdag werden in het hele land gratis kipgerechten uitgedeeld.

De Thaise bevolking lijkt echter ongevoelig voor de publiciteitsstunts en de oproepen tot vaderlandsliefde. Premier Thaksin kan kip eten tot hij veren krijgt, maar daarmee neemt hij het gevoel niet weg dat het onveilig is om gevogelte te eten, schreef Boonsong Kositchotethana in een analyse in de Bangkok Post van gisteren (woensdag). Eerder bleek uit een landelijke opiniepeiling dat 80 procent van de 1.448 ondervraagden voorlopig alleen varkensvlees en vis eet.

Het gebrek aan vertrouwen bij de bevolking is deels veroorzaakt doordat de overheid probeerde de vogelpestepidemie in Thailand te verzwijgen, toen de eerste verschijnselen zich eind vorig jaar openbaarden. De Thaise Senaat wil daarover nog een hartig woordje wisselen met de regering. De zittingen over de doofpottactiek van de regering zullen over niet al te lange tijd beginnen. De Senaat wil eveneens door middel van onafhankelijk onderzoek laten vaststellen of pluimvee in het land werkelijk zo veilig is als de overheid beweert. Wij zijn bang dat de ene doofpotaffaire gevolgd wordt door de andere, zegt Nirand Pithakwatchara, voorzitter van de senaatscommissie voor Sociale Ontwikkeling en Veiligheid. De overheid kan wel zeggen dat kip veilig is, maar misschien gebeurt dat alleen maar om grote bedrijven tevreden te stellen terwijl kleine boeren het slachtoffer worden. Het gaat niet alleen om voedselveiligheid, maar ook om de gezondheid van de boeren.

Naar schatting 70 procent van de Thaise kipproducten is afkomstig van 3 procent van de pluimveehouders die grote bedrijven bezitten. De rest komt van kleine pluimveehouders. In de sector werken ongeveer 3.5 miljoen mensen. Thailand is wereldwijd de vierde exporteur van kipproducten. Vorig jaar werd bijna 540.000 ton kippenvlees, met een waarde van 1,25 miljard dollar (bijna 1 miljard euro), geëxporteerd.

Volgens de FAO is nog steeds niet duidelijk hoe het virus zich zo snel heeft kunnen verspreiden in grote delen van Azië. Sommige deskundigen denken dat trekvogels uit Siberië het virus meegenomen hebben. Zij kunnen het bij zich dragen, zonder dat ze zelf ziek worden. Door hun uitwerpselen kunnen andere vogels besmet worden. Het virus kan zich ook door de lucht verspreiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.