Vogels doodgeknuppeld op luchthaven Zaventem

Vogelbescherming Vlaanderen heeft een cd ontvangen waarop beelden te zien zijn van twee mannen van de ‘Bird Control Unit’ die op de luchthaven van Zaventem vogels doodknuppelen.
  • Vogelbescherming Vlaanderen/YouTube De Bird Control Unit moet de aanwezigheid van vogels op de luchthaven beperken. Vogelbescherming Vlaanderen/YouTube
De Bird Control Unit moet de aanwezigheid van vogels op de luchthaven beperken om botsingen met vliegtuigen te beperken. Daarvoor gebruiken ze ondermeer trechtervallen om kraaiachtigen in te vangen. Op de beelden is te zien hoe twee mannen van de Bird Control Unit een opgesloten kraai zeker keer slaan. Eén voor één worden de kraaien en eksters doodgeknuppeld.
Volgens Vogelbescherming Vlaanderen vormt dit een inbreuk op de federale wetgeving uit 1986 inzake dierenwelzijn en -bescherming. Die wet bepaalt namelijk dat het doden van dieren enkel verricht mag worden volgens de meest selectieve, de snelste en de voor het dier minst pijnlijke methode.

Klacht


Op vraag van Vogelbescherming Vlaanderen heeft de FOD Dierenwelzijn de beelden bekeken en geoordeeld dat het doodslaan van vogels niet strookt met de dierenwelzijnswet. De organisatie overweegt nu een klacht neer te leggen wegens inbreuken op de wet.

‘Onthutst’


Aan de Nederlandse krant De Telegraaf zegt Brussels Airport zich te distantiëren van de brute praktijken. ‘We hebben de beelden echter ook gezien en zijn onthutst. Het kan zeker niet de bedoeling zijn dat we dat op deze manier doen’, zegt Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van de luchthaven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.