Volg de gids naar Birma

Hoe verstrip je de harde werkelijkheid van een ongenadige dictatuur zoals in Birma? Door er Guy Delisle op af te sturen. Delisle gaat niet uit van een journalistieke reis naar het Land van Duizend Generaals, maar van zijn eigen ervaring als meereizend echtgenoot van een Artsen zonder Grenzen dokter die uitgestuurd wordt naar Birma.
Hij verstript in feite zijn eigen jaar in Birma, waarin hij uiteraard geconfronteerd wordt met de onvermijdelijke en alomtegenwoordige junta, maar waarin hij net zo goed op zoek gaat naar een functionerende communicatielijn met zijn Birmese huisbedienden of buren en waarin hij dieper dan hij zelf blijkbaar wil ondergedompeld wordt in het wereldje van de expats. Delisle bekijkt alles en iedereen –met name zichzelf- een een aanstekelijk gevoel voor relativiteit.
Zij ik-persoon is dan ook de perfecte anti-held: de man die niet weet waar hij terechtkomt, die zijn vaderlijke engagementen een beetje probeert te ontduiken, die heldhaftige dromen zelfs iet een begin van realisatie durft te geven… Daardoor neemt hij je voor zich in en wordt het uitermate makkelijk en plezierig om de verkenning van de ergste dictatuur uit Zuidoost-Azië samen met de tekenaar-hoofdpersoon aan te vatten en vol te houden.
Delisle bewijst met zijn strakke tekenstijl ook dat een tekenaar meer kan vertellen dan de meeste vertellers met woorden aankunnen. Ontreddering, koorts, paniek: het moet allemaal n iet uitgelegd worden, aangezien de tekeningen voor de volle 200 procent voor zichzelf spreken. Heerlijke strip, waarin het oude adagium –dat het persoonlijke politiek is– met veel verve en humor bewezen wordt.
Birma door Guy Delisle is uitgegeven door Oog&Blik. 263 blzn. ISBN 978 90 549 2228 5

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.