Volgelingen Hondurese president stilaan in humanitaire nood

De vele volgelingen van de verbannen Hondurese president Manuel Zelaya die samengestroomd zijn in een klein dorpje in het noorden van Nicaragua, zorgen daar voor een sociale ontwrichting. De Verenigde Naties maken zich zelfs zorgen over een echte humanitaire crisis.
Een officiële missie van de VN heeft een bezoek gebracht aan de noordelijke provincie Nueva Segovia in Nicaragua. De missie onderzocht er de humanitaire condities in het grensgebied, waar honderden aanhangers van de verbannen Hondurese president samengekomen zijn in het stadje Ocotal, vlakbij de grenspost Las Manos.
De missie was vergezeld van delegaties van de Nicaraguaanse ministeries voor Voedselveiligheid en Volksgezondheid. Ze willen onder meer uitzoeken hoe lang de Hondurezen plannen te blijven en of ze asiel willen aanvragen.
Tussen de twee landen bestaat een migratieakkoord waardoor Hondurezen Nicaragua zonder visum binnen mogen er zo lang kunnen blijven als ze willen.
 
Een delegatie van de Nicaraguaanse ombudsdienst Procuraduría para la Defensa de los Derechos Humanos, die ook een bezoek gebracht heeft aan de regio, spreekt over meer dan 2.500 mensen die de grens zijn overgestoken. Tot nog toe krijgen ze voedsel en medische steun van het Nicaraguaanse ministerie van Volksgezondheid, de lokale overheden, organisaties en lokale bewoners, maar de humanitaire situatie wordt met de dag moeilijker.

Hygiëne


Het grootste centrum is een sportstadion in het centrum van Ocotal. De bewoners beschikken er over matrassen, maar volgens de Nicaraguaanse ombudsdienst zijn er geen basisdiensten voor veiligheid of hygiëne. De bewoners van het braakliggend terrein “Las Colinas” stellen het nog erger. Ze slapen onder karton of plastic en beschikken niet over latrines of zuiver water. Bovendien dreigt het moerasachtige gebied te overstromen door de zware regenval van de voorbije dagen. “De mensen krijgen er last van ademhalingsproblemen en diarree”, zegt de Nicaraguaanse ombudsdienst. 
Volgens de Nicaraguaanse minister van Volksgezondheid Guillermo González, die de VN-missie in de provincie vergezelde, dreigt er een humanitaire crisis in de regio. De minister zei dat de Nicaraguaanse regering bereid is vluchtelingen op te vangen, maar dat de economische toestand in het land dat moeilijk maakt. “Als land hebben we de capaciteit niet om ze een minimale zorg te bieden”, zegt hij. “We zijn van mening dat hier een gezondheidscrisis opflakkert, en dat we de VN moeten vragen om hulp te leveren.”

Honduras


Ook in Honduras zelf dreigt een humanitaire crisis, zegt activist Tom Kucharz van de Spaanse ngo Ecologistas en Acción, die een bezoek bracht aan het gebied. Honderden mensen zitten gevangen tussen checkpoints van het leger en de politie op de snelweg van Tegucigalpa naar de Nicaraguaanse grens.
Die mensen krijgen te maken met honger, dorst en koude, en kunnen niet voor- of achteruit, zegt Kucharz. Hij heeft het over in totaal meer dan duizend mensen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.