Voltanken met tequila

Agave, de plant waaruit tequila wordt gedestilleerd, is ook een interessante grondstof voor biobrandstoffen. Uit onderzoek blijkt de plant een hoger rendement geeft dan bijvoorbeeld maïs of soja, die bovendien ook als veevoeder gebruikt kunnen worden.

In een studie in het tijdschrift Global Change Biology Bionenergy noemen de onderzoekers van de universiteit van Illinois twee soorten agave die veel meer biobrandstof kunnen opleveren dan traditionele gewassen als maïs, graan, soja of sorghum. In tegenstelling tot die gewassen wordt agave bovendien niet geteeld voor de productie van levensmiddelen of veevoeder, maar vrijwel enkel om er tequila van te maken.

Landgebruik

“We hebben nood aan gewassen die het risico verminderen dat land voor voedselproductie naar de productie van biobrandstoffen gaat”, zegt bio-energiedeskundige Sarah Davis. “De biomassa van agave kan geoogst worden als een bijproduct van de tequilaproductie zonder dat daarvoor bijkomend landgebruik nodig is.” Davis denkt ook aan verlaten plantages in Mexico en Afrika die opnieuw opgestart kunnen worden om agave voor biobrandstof te telen.

Agave heeft nog meer interessante eigenschappen als gewas. De plant kan in drogere regio’s geteeld worden en is in staat om lange periodes zonder neerslag te overleven. De wetenschappers willen nu verder onderzoeken hoe de teelt van agave geoptimaliseerd kan worden in droge regio’s als Afrika, Australië en Mexico, en of er nog andere varianten in aanmerking komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3260   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift