Voor- en tegenstanders windenergie ruziën over kostprijs groene stroom

Voor- en tegenstanders van windenergie hebben in een Duits rapport nieuwe munitie gevonden om elkaar te bestrijden. Volgens het onderzoek, dat werd uitgevoerd door een Duits overheidsorgaan en twee onafhankelijke instituten, is windenergie een dure optie.






De kosten die gemaakt moeten worden om de emissie van een ton koolstofdioxide te voorkomen door het gebruik van windenergie, liggen tussen 41 en 77 euro, stelt het rapport. Duitsland heeft het grootste aantal windmolenparken ter wereld. Het land heeft zich tot doel gesteld om voor 2012 20 procent van zijn stroom uit duurzame bronnen te halen. Om de windmolenparken op het elektriciteitsnet aan te sluiten, is ruim 1 miljard euro nodig. Dat zou het gemiddelde Duitse huishouden bijna zestien euro extra kosten per jaar.

Door het rapport is de discussie over windenergie in Duitsland en Groot-Brittannië weer opgelaaid. Beide landen spraken in november vorig jaar af meer te gaan samenwerken op het gebied van duurzame energie, in het bijzonder op het gebied van windenergie.

Die Brits-Duitse samenwerking is een doorn in het oog van tegenstanders van windenergie. De Country Guardian, een Britse groep die al jaren tegen windmolens strijdt, ziet in het Duitse rapport zijn standpunten bevestigd. Wij zeggen al jaren dat windenergie drie keer meer kost dan conventionele energie, zegt Ann West van Country Guardian. Bovendien verpesten de windmolens het landschap.

Windenergie veroorzaakt volgens haar juist meer vervuiling. Ze verwijst naar een rapport van de Royal Academy of Engineers in Groot-Brittannië, waarin wordt beweerd dat het vervangen van conventionele elektriciteitscentrales door windturbines, meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan de windenergie kan compenseren. Dat is ook het geval als een conventionele centrale moet bijspringen wanneer er onvoldoende wind is.

Die beweringen worden echter bestreden door voorstanders van windenergie. Het Duitse rapport maakt duidelijk dat er geen technische of economische barrières zijn om meer windenergie te produceren, zegt Jim Footner van Greenpeace. Het zegt dat het vernieuwen van het elektriciteitsnet ruim een miljard euro kost, verspreid over tien jaar. Maar dat netwerk moet toch al vernieuwd worden, voor centrales die met fossiele brandstoffen werken en voor de kerncentrales.

Duitsland geeft jaarlijks tussen 1,2 en 1,8 miljard euro uit om zijn elektriciteitsnetwerk te onderhouden, zegt Footner. Tegenstanders van windenergie rekenen volgens hem niet de kosten mee die conventionele energie met zich meebrengt als het gaat om de bijdrage aan de klimaatverandering. Ook vergeten zij dat het opslaan van nucleair afval geld kost. De kosten van het genereren van windenergie worden steeds lager volgens Footner. Uit een onderzoek van de Britse regering uit 2002, blijkt dat onshore wind in 2020 de goedkoopste energiebron is.

In 2004 hadden de Duitse windmolens een gezamenlijk vermogen van 16.629 megawatt, 5,8 procent van de totale hoeveelheid stroom die in het land wordt verbruikt. Daarmee kunnen bijna vijf miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. In Nederland is windenergie goed voor ongeveer 1 procent van de totale hoeveelheid elektriciteit. Met een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 50 megawatt hinkt België ver achterop bij al zijn buurlanden. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.