Voor het eerst minder dan 1 miljard mensen zonder drinkwater

Voor het eerst sinds het begin van de statistieken in 1990 moeten minder dan een miljard aardbewoners het stellen zonder zuiver drinkwater. De vooruitgang inzake sanitair is minder spectaculair: 1,2 miljard mensen moeten nog altijd hun behoefte doen in openlucht.
De cijfers komen uit een gemeenschappelijk rapport van het VN-kinderfonds Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Momenteel heeft 87 procent van de mensen toegang tot zuiver drinkwater, via de waterleiding of een waterpomp in de buurt. Ongeveer 884 miljoen mensen moeten het nog zonder stellen: 746 miljoen mensen op het platteland en 137 miljoen in de stad.

Het aandeel mensen dat zijn behoefte in openlucht moet doen is tussen 1990 en 2006 gedaald van 24 tot 18 procent, of 1,2 miljard mensen. Alleen in Zuid-Azië doen 778 miljoen mensen hun gevoeg in de vrije natuur, wat nefast is voor de volksgezondheid. Water besmet met fecaliën is een oorzaak van diarree, nog altijd de grootste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf.

“Zelfs als de huidige trend zich doorzet, zullen we het Millenniumdoel voor sanitair missen met ongeveer 700 miljoen mensen”, zegt Unicef-directeur Ann Veneman. De VN-lidstaten namen zich in 2000 voor het aantal mensen zonder toegang tot drinkwater of sanitair tegen 2015 te halveren.

Afrika laat zoals gewoonlijk een gemengd beeld zien. Zeven van de tien landen die de meeste vooruitgang hebben gemaakt en op weg zijn de Millenniumdoelstelling voor drinkwater te halen liggen ten zuiden van de Sahara: Burkina Faso, Namibië, Ghana, Malawi, Oeganda, Mali en Djibouti. Landen die snel vooruitgaan maar de doelen voorlopig niet lijken te halen zijn Benin, Kameroen, de Comoren, Mali en Zambia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.