Voor Iraakse Koerden hoeft Saddam maar één keer te sterven

Na ter dood te zijn veroordeeld voor de moord op 148 sjiieten, staat de Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein opnieuw terecht voor de moord op 180.000 Koerden. Mocht het eerste doodvonnis voltrokken worden voor de afloop van het tweede proces, dan is dat voor de meeste Koerden geen probleem: ze willen Saddam zo snel mogelijk zien hangen.
De 39-jarige Nasih Ramazan is niet echt geïnteresseerd in het vonnis in de zaak voor de genocide tegen de Koerden. Hij wil dat Saddam “een koekje van eigen deeg krijgt”. Ramazan verloor een broer en een neef onder het bewind van Saddam en vindt dat de dictator de dood verdient. “Je moet een van zijn slachtoffers zijn om te kunnen begrijpen dat deze man geen genade verdient. Dit is een minimum om recht te doen geschieden.

Na de bekendmaking van het voorlopig eerste en enige doodsvonnis kwamen duizenden Koerden dansend de straat op. In Arbil, een stad in Iraaks Koerdistan zestig kilometer ten oosten van Mosul, stroomden de mensen samen rond de oude citadel en werden zoetigheden uitgedeeld. Hier en daar was te horen dat de doodstraf eigenlijk te mild is voor Saddam.

“Het Iraakse recht maakt het mogelijk iemand te executeren die slechts één persoon heeft vermoord. Waarom zou Saddam dan niet moeten hangen, terwijl hij het bloed van duizenden aan zijn handen heeft”, zegt Sali Omar Issa, decaan van de faculteit politieke wetenschappen van de universiteit van Arbril.

Hizwa Mirza Sabir van de gematigde Islamitische Unie voor Koerdistan gelooft niet dat een eventuele terechtstelling van de ex-dictator het geweld tussen Koerden en aanhangers van Saddams Baath-partij zal doen oplaaien. “Het probleem zit veel dieper. Als ze ons zouden willen aanvallen, hadden ze dat al lang gedaan”. Waarnemers verwachten niettemin een opstoot van geweld tussen sjiieten en soennieten, mocht het tot een executie komen.

Het doodvonnis tegen Saddam wordt nu in beroep behandeld door een panel van negen rechters. Die hebben geen datum gegeven voor het vonnis, maar als de doodstraf gehandhaafd blijft, moet het vonnis binnen de dertig dagen worden uitgevoerd.

Zowel de Iraakse Koerden als de sjiieten waren onder Saddam het slachtoffer van gewelddadige repressie. Het eerste proces ging over de moord op 148 sjiieten in Dujail, een sjiitisch stadje ten noorden van Bagdad, na een mislukte aanslag op het leven van de voormalige dictator. Het tweede proces gaat over de “Anfal-campagne” aan het einde van de jaren tachtig, waarbij Iraakse troepen meer dan honderdduizend Koerdische burgers vermoordden, onder meer door gebruik te maken van gifgas.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.