Voorbereiding op regenseizoen in Haïti verloopt chaotisch

Over een paar weken begint het regenseizoen, dat in Haïti zeer hevig is en drie maanden duurt. Om mensen te helpen met minimale beschutting verdelen hulporganisaties massaal dekzeilen. Veel mensen weten echter niet hoe ze die moeten opzetten.
Afgelopen maandag werden Haïtianen opnieuw opgeschrikt door naschokken met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter. De echte zorgen liggen echter elders: bij de regen die vanaf maart drie maanden lang gaat vallen. Er zijn meer dan een half miljoen mensen ontheemd in Port-au-Prince en de meeste van hen wonen nog steeds onder aan stokken geknoopt beddegoed.

MoeilijkIntussen hebben 330.000 Haïtianen een dekzeil ontvangen, zegt de VN. Bij een verdelingspunt van CARE International, bij een tentenkamp op een voormalig golfterrein, zijn mensen teleurgesteld en in de war. “Het is niet duidelijk. We weten niet hoe we deze dingen moeten opzetten en niemand legt het ons uit”, zegt Joseph Jean-Ones, terwijl hij twee palen op elkaar probeert te krijgen. Hij heeft wel een instructie in plaatjes, maar zonder tekst.

“Misschien hadden we het zelf eerst moeten proberen”, zegt een medewerkster van CARE, terwijl ze een klungelende familie helpt om het zeil op te tuigen. In het kamp zijn overal de grijze dekzeilen te zien, op allerlei manieren vastgemaakt aan staven en stokken waarmee mensen hun hutjes hebben gebouwd.

“Niemand pretendeert dat dit een perfecte oplossing is”, zegt Alex Wynter, woordvoerder van het Rode Kruis. “Tenten en dekzeilen geven slechts minimale beschutting en een beetje privacy. Als de regen komt, zal de crisis groot zijn, daarover bestaat geen twijfel. Het regenseizoen is hier bijzonder hevig.” Om de uitbraak van ziektes te voorkomen, worden Haïtianen aangemoedigd om geultjes te graven die als riolering moeten dienen.

TentenSommige organisaties geloven niet in dekzeilen. “Als die zo goed zijn, waarom leven VN-mensen dan in tenten?” zegt John Leach van de Engelse organisatie Shelterboxes, die grote witte koepeltenten verspreidt. “Wij willen echte beschutting bieden, warmte en waardigheid.”

“Er zijn 142 organisaties die vinden dat we dekzeilen moeten verspreiden”, zegt Gregg McDonald, een van de coördinatoren van het cluster onderdak waar alle organisaties in verenigd zijn die zich richten op beschutting en huisvesting. “Er zijn een paar onverantwoordelijke organisaties die nog steeds tenten verspreiden. Tenten zijn nu niet gepast. Er is niet genoeg ruimte voor”, zegt hij. “Dekzeilen kunnen worden verplaatst, zijn sterker en zijn langer houdbaar.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift