Voorbereiding WK-voetbal doet tranen rollen

Zuid-Afrika is zo goed als klaar voor het wereldkampioenschap voetbal in juni, maar de afweging tussen kosten en baten verandert nog elke dag. In Kaapstad moeten rond het Athlonestadion arme mensen wijken voor een parkeerplaats, terwijl andere buurtbewoners niet weten of ze mogen terugkeren naar hun gerenoveerde huizen.
Ook de arme Zuid-Afrikanen worden beter van het WK, maakt de regering zich sterk, en dan gaat het niet alleen om het indirecte effect van de aanzienlijke inkomensstroom die het kampioenschap genereert of de verbetering van het openbaar vervoer en de sportinfrastructuur in het land. De internationale voetbalkoepel FIFA heeft samen met Zuid-Afrika en andere partners ook geïnvesteerd in projecten rond gezondheidszorg, onderwijs en milieu.
  
Maar sommige arme Zuid-Afrikanen moeten goed uitkijken dat ze geen hoge prijs betalen voor het sportfeest. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de bewoners van de buurt rond het Athlonestadion in Kaapstad. Het is niet meer dan een oefenstadion voor het WK, maar toch werd het gerenoveerd. De bewoners van een dichtbijgelegen rij huisjes kregen van het stadbestuur te horen dat hun woning moet verdwijnen op plaats te maken voor een grotere parkeerplaats.
Het gaat om gekraakte huizen, maar sommige bewoners leven er al jaren. Vier vrouwelijke bewoners hebben klacht ingediend tegen de beslissing van de stad om hen uit hun huis te zetten. Ze argumenteren onder meer dat er een gebrek is aan betaalbare woongelegenheid in Kaapstad. Op 12 maart doet de rechtbank uitspraak over de zaak.
Aan de andere kant van het stadion vrezen nog meer mensen het dak boven hun hoofd te verliezen. Vorige maand liet het stadbestuur weten dat het de sociale flats in de buurt van het stadion zou renoveren. Dat was dertig jaar lang niet gebeurd. De bewoners zijn voorlopig ondergebracht in omgebouwde scheepscontainers. Ze zouden eind maart kunnen terugkeren, maar daar geloven ze niet veel van. Een lid van het stadsbestuur, Charlotte Tablisher, liet zich ontvallen dat de gerenoveerde flats verhuurd zouden worden aan voetbalfans. Pas nadat er luid protest was gekomen, kwam ze daarop terug.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.