Voorlopige tellingen geven Humala overwinning in Peru

Een officiële uitslag is er nog niet maar volgens voorlopige tellingen heeft de links-nationalistische Ollanta Humala gisteren (zondag) de presidentsverkiezingen in Peru gewonnen. Hij zou 3 procent meer halen dan de rechts-populistische Keiko Fujimori, dochter van de voormalige president Alberto Fujimori.

Volgens de exitpolls haalt Ollanta Humala 51,5 procent van de stemmen en Keiko Fujimori 48,5 procent. Volgens de officiële tellingen is het verschil kleiner. Met 84 procent van de stemmen geteld heeft Humala 50,7 procent en Keiko Fujimori 49,29 procent, maar in dat resultaat zitten alleen de grote steden. Humala is de uitgesproken favoriet op het platteland, waar de meest achtergestelde Peruanen wonen.

Humala en Fujimori waren op 10 april als sterksten uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gekomen. Humala haalde toen 31 procent van de stemmen, Fujimori 23 procent.

De opiniepeilingen hadden een nek-aan-nekrace voorspeld voor de tweede ronde.

Dezelfde peilingen hadden laten zien dat een groot deel van bevolking geen van beide kandidaten lust. Peru moest gisteren dan ook kiezen tussen twee extremen.

Voormalige legercommandant

De 47-jarige Ollanta Humala is een voormalige legercommandant. De economische hervormingen die hij voorstelt, kunnen volgens zijn critici privé-investeerders wegjagen en ook zijn banden met de Venezolaanse president Hugo Chávez wekken wantrouwen op.

De 36-jarige Keiko Fujimori was omstreden omdat ze de dochter van Alberto Fujimori is, de voormalige president die achter de tralies zit voor corruptie en mensenrechtenschendingen. Volgens een onderzoek van de Asociación de Comunicadores Sociales Calandria, een niet-gouvernementele communicatieorganisatie, kreeg ze opvallend veel steun van de nationale media, meer in elk geval dan Humala.

Maar het schandaal van de gedwongen sterilisatie van duizenden arme vrouwen tijdens het bewind van haar vader bleef haar achtervolgen. Vrouwenrechtenorganisaties en slachtoffers hadden een campagne ‘Nooit meer Fujimori’ gelanceerd. Ze wezen erop dat de verdachten van het schandaal nu deel uitmaakten van Keiko’s entourage, onder meer de voormalige minister van Gezondheid, Alejandro Aguinaga.

Volgens analisten hadden de Peruanen gisteren de keuze tussen de voortzetting van een neoliberaal economisch model en economische hervormingen die de kloof met de armste Peruanen moeten dichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.