Voormalige milieuministers willen geen "schizofreen" atoomagentschap meer

De Belgische Magda Aelvoet en negen andere voormalige Europese ministers van Milieu vragen dat het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) stopt met het promoten van kernenergie. Het IAEA slaagt er niet in om schurkenstaten ervan te weerhouden atoomwapens te maken, luidt het argument.

In een brief aan VN-baas Kofi Annan vragen de Belgische, Britse, Franse, Italiaanse en andere ex-milieuministers een koerswijziging voor het Internationaal Atoomagentschap. Het agentschap werd in 1957 opgericht om wereldwijd nucleaire installaties te inspecteren om te garanderen dat die niet gebruikt worden voor militaire doeleinden. Het IAEA heeft tegelijk een mandaat om veilige en vreedzame technologie voor kernenergie te promoten.

Het mandaat van het atoomagentschap is schizofreen en voorbijgestreefd, zeggen de voormalige milieuministers. Het IAEA kan de verspreiding van nucleaire wapens niet voorkomen en tegelijk landen aanmoedigen om kernenergie te gebruiken, zegt Satu Sassi, een voormalig milieuminister uit Finland. Door de link tussen civiele en militaire nucleaire toepassingen te ontkennen, draagt het IAEA bij tot de proliferatie van splijtbaar materiaal, zegt de Franse voormalige minister Dominique Voynet.

Het IAEA probeert momenteel te achterhalen of Iran het non-proliferatieverdrag schendt door zijn atoomprogramma aan te wenden voor militaire doeleinden. Volgens de Verenigde Staten en sommige Europese landen probeert Teheran kernwapens te maken. Iran zelf zegt dat het enkel energie wil opwekken.

De brief, die werd verstuurd naar aanleiding van de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl op 26 april, stelt ook dat nucleaire technologie gevaarlijk en onnodig is. Er zijn nu talloze hernieuwbare energiebronnen die goedkoop, schoon en veilig zijn. Naast de Belgische, Finse en Franse voormalige excellenties ondertekenden ook de ex-ministers Anatolii Dorfeev (Wit-Rusland), Edo Ronchi (Italië), Sergiy Kurykin (Oekraïne), Ivan Dekmal (Tsjechië), Victor Danilov-Danilian (Rusland), Svend Auken (Denemarken) en Michael Meacher (Groot-Brittannië) de oproep.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.