Vraag om internationaal onderzoek naar schade door Dakar-rally

Milieu- en erfgoedorganisaties uit Argentinië, Chili en Peru vragen de oprichting van een internationale commissie die de schade van de Dakar-rally opmeet.

  • CC Alejandro Matos De Dakar-rally in de Peruaanse woestijn, 8 januari 2013. CC Alejandro Matos

Een onafhankelijke technische commissie moet nagaan wat de negatieve impact was van de Dakar-rally, zeggen Acción Ecológica (Ecologische Actie) en Fundación Patrimonio Nuestro (Stichting Ons Erfgoed) uit Chili, het Paleontologisch Museum Meyer-Hönninger uit Peru en de Fundación para la Defensa del Ambiente (Stichting voor Milieubescherming) uit Argentinië.

De autorally vond plaats van 5 tot 19 januari in Peru, Argentinië en Santiago.

Inter-Amerikaans Hof

Volgens de milieu- en erfgoedorganisaties blijkt uit officiële en wetenschappelijke rapporten dat de wedstrijd onherstelbare schade heeft toegebracht aan het archeologisch en paleontologisch patrimonium in de zones waar hij langskwam.

“We kunnen deze strijd niet langer lokaal voeren, we moeten ons verenigen en eventueel ook met andere organisaties samenwerken”, zegt Luis Mariano Rendón van Acción Ecológica. “Het moet duidelijk gemaakt worden wat de Dakar-rally kost, zodat er hopelijk een einde aan komt.”

De organisaties zijn elk in hun eigen land naar de rechtbank gestapt; in Chili bijvoorbeeld is de beschadiging van monumentaal erfgoed strafbaar. Als dat niets uithaalt, gaan ze naar het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten, zegt Rendón.

Incapaden

Tijdens de Dakar-rally hadden de organisaties al de alarmklok geluid. Ze stellen dat de vorige vier rally’s in Zuid-Amerika meer dan tweehonderd archeologisch belangrijke plaatsen in Chili hebben vernield. Het gaat onder meer om geogliefen – in de aarde getekende figuren op heuvels en vlakten – die worden bestudeerd door wetenschappers, om Incapaden en restanten van bewoning.

Aan deze editie van de Dakar-rally namen 3000 deelnemers uit 53 landen deel, met samen 459 voertuigen.

Volgens de organisatoren ging de route niet langs “archeologische resten”. Een leugen, zegt het College van Archeologen in Chili.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.