Vredesbemiddeling mag niet ophouden na ondertekening akkoord

Kerkelijke organisaties in Sudan vragen de bemiddelaars ook na de ondertekening van een vredesakkoord het verzoeningsproces te blijven opvolgen. Een akkoord is er voorlopig nog niet. Op 10 augustus gaan de Sudanese regering en de rebellen van het Sudanees Volksbevrijdingsfront (SPLA) opnieuw rond de tafel zitten. De regeringsdelegatie was na een zesde gespreksronde opgestapt, maar staat onder sterke internationale druk om opnieuw te gaan onderhandelen.


De grondslag voor de gesprekken vormt het protocol van Machakos, een stad 65 kilometer ten zuidwesten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De tekst maakt een einde aan een conflict dat aan ruim twee miljoen mensen het leven heeft gekost en vier miljoen mensen dakloos maakte. De Sudanezen krijgen regionale autonomie en een scheiding tussen kerk en staat. Het overwegend christelijke zuiden krijgt een seculiere rechtstaat, in het noorden geldt het moslimrecht, de sharia.

De kerken doen een oproep aan de Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit (IGAD), een samenwerkingsverband tussen Uganda, Somalië, Djibouti, Ethiopië Eritrea en Sudan, niet de fout te herhalen van 1972. In dat jaar eindigde de eerste Sudanese burgeroorlog met een vredesakkoord dat onvoldoende werd opgevolgd. De bemiddelaars trokken zich terug en lieten de voormalige strijdende partijen aan hun lot over. In 1983 brak er opnieuw oorlog uit.

We willen geen vrede van korte duur maar hongeren naar duurzame vrede, zegt Emmanuel Lowila van de Nieuwe Sudanese Kerkraad, De bemiddelaars mogen na een akkoord niet zomaar opstappen. De kerken vervullen zelf een cruciale rol als spreekbuis voor het volk en overbrengen van de vredesgedachte, aldus Lowila. Een vertegenwoordiger van de kerken is bij de vredesonderhandelingen aanwezig.

Wanneer het IGAD met een verklaring naar buiten komt, leggen we die voor aan het volk en rapporteren we de reacties, zegt de katholieke bisschop Paride Taban uit Torit in het zuiden van Sudan. Sinds mei reizen we van dorp tot dorp om de mensen warm te maken voor de vrede. De kerk is een uitgesproken en invloedrijke voorstander van vrede en draagt met haar inspanningen bij tot het welslagen van de onderhandelingen, zegt Harold Miller van een Canadese christelijke hulporganisatie.

Miller is optimistisch over een goede afloop. De aanwezigheid van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie geeft ruggengraat aan de gesprekken. Er zijn duidelijke structuren en afdwingbare afspraken, in tegenstelling tot in 1972. Wanneer er een akkoord komt zal het veel sterker zijn.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.