Vredesdividend doet Sri Lankaanse kassa's rinkelen

De toeristen stromen weer toe, Indiase en Chinese bedrijven investeren fors en de handel met de buurlanden trekt aan. Het einde van de burgeroorlog legt Sri Lanka geen windeieren.
Tot voor kort slaagde de Indiase keten Taj Hotels Resorts and Palaces er niet in zijn vijfsterrenhotel Taj Samudra in Colombo gevuld te krijgen, zelfs niet tegen weggeefprijzen. Maar opeens hebben de rijke toeristen de weg teruggevonden naar het schitterende hotel aan de Indiase Oceaan.
In mei 2009 versloeg het Sri Lankaanse leger de Tamiltijgers, rebellen die een kwarteeuw vochten voor een eigen staat voor de Tamilminderheid op het eiland. Iets meer dan een jaar later leeft het toerisme al duidelijk op. Van januari tot september dit jaar kon Sri Lanka alweer 445.228 toeristen verwelkomen, 44 procent meer dan in september vorig jaar. Vooral Britten, Duitsers en Fransen, traditionele herkomstlanden, zijn niet meer te houden. Maar ook vanuit India, een nieuwe markt, wagen steeds meer bezoekers de oversteek.

Vertrouwen


Ook de investeerders hebben hun vertrouwen herwonnen. Taj Hotels is van plan 22 miljoen euro te investeren in Sri Lanka. De Indiase Tatagroep, het moederbedrijf van Taj Hotels, onderhandelt over de overname van de Sri Lankaanse telefoonmaatschappij Suntel. Mahindra, een Indiase autofabrikant, wil meer modellen aanbieden in Sri Lanka en heeft zelfs plannen om ter plaatse auto’s te assembleren.
Ook op de beurs in Colombo waren de voorbije tien maanden veel meer buitenlandse investeerders actief. “Dit is een erg levendige markt, we zijn erg opgewonden”, zegt Raymond Bickson, de CEO van Taj Hotels.

Sanctie


De Sri Lankaanse export van kleding, de derde bron van buitenlandse inkomsten na de bedragen die migranten naar huis sturen en het toerisme, doet het minder goed. De EU maakte in augustus een eind aan de voordelige handelsvoorwaarden die Sri Lanka genoot, een sanctie voor het niet aanpakken van mensenrechtenschendingen in de eindfase van de burgeroorlog en de arrestatie van vermeende sympathisanten van de Tamiltijgers daarna. Het lijkt erop dat die maatregel de exportgroei al begint te beïnvloeden – in juli liepen de cijfers voor het eerst in vier maanden terug.
Maar de Sri Lankaanse regering lijkt voorlopig niet in te binden. Ze hoopt de verminderde export naar Europa goed te maken door haar handelsrelaties met “vriendelijkere” landen als China en India te versterken. Volgens de Indiase Hoge Commissaris in Sri Lanka, Ashok Kantha, is de Sri Lankaanse export naar India de eerste zeven maanden van dit jaar met 45 procent toegenomen. India is na Japan ook de grootste donor in Sri Lanka – New Delhi zegde in 2009 800 miljoen dollar (577 miljoen euro) toe voor projecten in het noordoosten van het eiland.
Ook China is een belangrijke donor geworden. Het heeft meer dan 500 miljoen dollar (361 miljoen euro) toegezegd voor infrastructuurprojecten in het zuiden van Sri Lanka.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift