"Vredesmissie Somalië is zelfmoordactie"

Het plan van de Oost-Afrikaanse regio IGAD om vredestroepen naar Somalië te sturen staat volgens sommige analisten gelijk aan een “zelfmoordactie”. De Somalische overgangsregering ziet echter wel heil in de komst van de troepen.
Deze week besloot de Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD) om een vredesmissie te sturen naar Somalië. IGAD is een regionaal orgaan waarin Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Somalië en Soedan participeren. IGAD begeleidde de gesprekken die resulteerden in de installatie van een overgangsregering in Somalië in 2004. Dit gebeurde na een periode van meer dan tien jaar van geweld wetteloosheid na de val van dictator Mohamed Siad Barre.

De overgangsregering bleek tot nu toe niet in staat het land onder controle te krijgen buiten de zuidelijke stad Baidoa, waar ze haar zetel heeft. In juni verslechterde de situatie, nadat islamitische milities onder leiding van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC) de hoofdstad Mogadishu innamen. Zij verdreven factieleiders die gesteund zouden worden door de Verenigde Staten. Washington beschuldigt de islamitische UIC ervan Al Qaeda-militanten te verbergen. De UIC ontkent dat.

De UIC, die de islamitische sjaria-wetgeving in het land wil invoeren, wist ook een groot deel van het midden en zuiden van Somalië in handen te krijgen.

De overgangsregering in Baidoa is voorstander van de komst van IGAD-troepen, maar de UIC is tegen. Uit berichten uit Mogadishu blijkt dat deze week duizenden mensen protesteerden tegen de komst van de troepen.

“Het is een zelfmoordactie om in deze omstandigheden een vredesmacht naar Somalië te sturen”, zegt Kizito Sabala van het Africa Peace Forum, een niet-gouvernementele organisatie in Kenia. “De leiders van de beweging van islamitische rechtbanken hebben heel duidelijk gemaakt dat ze geen vredesmacht willen. Ik heb niet de indruk dat ze ook maar iets zullen toegeven.”

Als de missie toch doorgaat, dan is het van groot belang dat de militairen voldoende bevoegdheden krijgen, zegt Sabala. “De troepen moeten voldoende mandaat krijgen om met de milities om te kunnen gaan. Anders kunnen we een herhaling verwachten van het fiasco met de Amerikaanse militairen in de jaren negentig.”

Sabala verwijst naar de dood van achttien Amerikaanse militairen in 1993 in Mogadishu, na een aanval op de Somalische factieleider Mohammed Farah Aideed. De Amerikaanse troepen waren in het Oost-Afrikaanse land als onderdeel van een internationale poging om stabiliteit in het land te bereiken en om humanitaire hulp te verlenen.

Bij de Amerikaanse aanval kwamen ook honderden Somaliërs om. Eerder dat jaar werden 24 Pakistaanse militairen gedood bij een aanval van de troepen van Aideed.

Ook de International Crisis Group, een denktank in Brussel, heeft gewaarschuwd tegen de stationering van een vredesmissie. In een recent verschenen rapport zegt de ICG dat de komst van een vredesmissie pas verantwoord is als de overgangsregering en de UIC het eens zijn over de doelstelling, de samenstelling en de duur van de missie in het land.

IGAD is vooralsnog echter van zins de plannen door te zetten. “De plannen voor een vredesmissie zijn unaniem positief ontvangen” zei de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Raphael Tuju deze week tegen journalisten in Nairobi. De Somalische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Hurreh, stelde bij die gelegenheid dat er “geen obstakels meer zijn voor stationering.”

Hoewel de regering in Addis Abeba het officieel ontkent, zijn er al enige tijd Ethiopische troepen in Baidoa om de overgangsregering te ondersteunen. De Ethiopiërs zouden in Baidoa gestationeerd zijn toen de islamitische milities de stad steeds dichter naderden.

De aanwezigheid van Ethiopische troepen bemoeilijkt de gesprekken tussen de overgangsregering en de UIC, die gevoerd worden onder leiding van de Arabische Liga. De UIC heeft een ‘jihad’, een heilige oorlog, uitgeroepen tegen Ethiopië. Dat land heeft een lange geschiedenis van conflicten met Somalië. De islamitische milities zouden op hun beurt steun krijgen uit Eritrea, een land dat eveneens op slechte voet staat met Ethiopië.

Desondanks gaan de besprekingen door. Die leidden begin vorige week zelfs tot een voorlopig vredesakkoord tussen de interim-regering en de UIC. In dat akkoord zijn afspraken gemaakt over het delen van politieke macht. Dit akkoord is eveneens een obstakel voor een vredesmissie. IGAD heeft daarvoor namelijk geld nodig van de Afrikaanse Unie (AU). De vredesmissie mag Somalië bovendien alleen binnen, als de Verenigde Naties het wapenembargo tegen het land opheffen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.