Vredesorganisatie niet welkom in scholen Florida

De Amerikaanse vredesorganisatie Coalition of Concerned Patriots (CCP) krijgt geen toegang tot scholen in twee districten in Florida. De CCP probeert een tegengewicht bieden voor de intensieve militaire rekrutering in de VS door leerlingen duidelijk te maken dat er andere opties zijn.

Onder de ‘No Child Left Behind’-wet uit 2002 worden openbare secundaire scholen verplicht om militaire rekruteringsdiensten toegang te geven tot de studenten en gegevens als hun naam, adres en telefoonnummer vrij te geven. Studenten en hun ouders kunnen dat weigeren door een formulier in te vullen, maar velen zijn zich daar niet van bewust.
 
De vredesactivisten willen ingaan tegen de wervende boodschap van de militairen, maar ze worden geweigerd in de districten Manatee en Sarasota. Scott Ferguson, woordvoerder van het Sarasota County School District, voert aan dat de vredesactivisten in tegenstelling tot de militairen geen concrete jobs kunnen aanbieden.
“Dat is een vals excuus, want we vertellen de studenten wel over de kansen die het Job Corps en het Peace Corps (mogelijkheden voor Amerikaanse jongeren om een bijkomende opleiding te volgen of als vrijwilliger in het buitenland te werken, nvdr) bieden,” zegt Don Thompson van de CCP. “Sommige militairen zijn niet helemaal eerlijk over hoe het er in de strijdkrachten aan toe gaat. We stellen het bestaan van de strijdkrachten niet in vraag, we hebben enkel bedenkingen bij de soms misleidende technieken van de militaire rekrutering.”
Ook in andere districten als Pinellas County zijn vredesgroepen geweigerd, maar daar werd uiteindelijk een compromis gevonden. Na verschillende vergaderingen tussen de veteranenorganisatie ‘Veterans for Peace’ (VFP) en de schoolraad werd beslist om “ook andere groepen dezelfde toegang te geven tot de campus om een alternatief voor militaire dienst voor te stellen.”
“We vinden dat de studenten recht hebben op alle informatie,” zegt Michael MacPherson, directeur van VFP. “We tonen ze alle verschillende opties, en ze luisteren naar ons omdat we een achtergrond in de strijdkrachten hebben.”
De CCP hoopt ook in Sarasota en Manatee alsnog tot een overeenkomst te komen. “We zijn bereid te onderhandelen”, zei Grissim Walker, een advocaat van de CCP. “Maar als dat niet lukt, denken we eraan om een rechtszaak aan te spannen.”
De strijdkrachten vormen een vitaal deel van de economie in Florida. Volgens cijfers van de Florida Defence Alliance telt de staat vierentwintig militaire installaties en draagt de militaire sector voor 21,7 miljard dollar bij aan de economie van de deelstaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.