Vrees voor CO2-kolonisatie

In de Ghanese hoofdstad Accra zijn de onderhandelingen afgelopen over het post-Kyotoakkoord dat in 2009 vorm moet krijgen. Milieubeweging Friends of the Earth vreest dat bossen in de emissiemarkten zullen opgenomen worden, waardoor rijke landen hun uitstoot kunnen compenseren in Derde Wereldlanden.
Daarmee bedreigen de rijke landen de lokale gemeenschappen, die dreigen uit hun bossen te worden verdreven. ‘Deze onderhandelingen gaan een gevaarlijke richting uit, zonder dat de bedreigde gemeenschappen echte inspraak hebben’, vindt Kate Horner, campagnewooordvoerster van Friends of the Earth.
‘Lokale gemeenschappen willen dat hun recht op land gerespecteerd wordt, en willen hun bossen helemaal niet verkopen zodat de rijke landen verder zouden kunnen vervuilen’, zegt Horner.
Meer dan 60 miljoen inheemse bewoners zijn afhankelijk van bossen voor hun levensonderhoud, voedsel en medicijnen. Ze beschermen al jarenlang de bossen waarin ze leven, maar maken meestal officieel geen aanspraak op het gebied waar ze wonen.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift