Vrees voor CO2-kolonisatie

In de Ghanese hoofdstad Accra zijn de onderhandelingen afgelopen over het post-Kyotoakkoord dat in 2009 vorm moet krijgen. Milieubeweging Friends of the Earth vreest dat bossen in de emissiemarkten zullen opgenomen worden, waardoor rijke landen hun uitstoot kunnen compenseren in Derde Wereldlanden.
Daarmee bedreigen de rijke landen de lokale gemeenschappen, die dreigen uit hun bossen te worden verdreven. ‘Deze onderhandelingen gaan een gevaarlijke richting uit, zonder dat de bedreigde gemeenschappen echte inspraak hebben’, vindt Kate Horner, campagnewooordvoerster van Friends of the Earth.
‘Lokale gemeenschappen willen dat hun recht op land gerespecteerd wordt, en willen hun bossen helemaal niet verkopen zodat de rijke landen verder zouden kunnen vervuilen’, zegt Horner.
Meer dan 60 miljoen inheemse bewoners zijn afhankelijk van bossen voor hun levensonderhoud, voedsel en medicijnen. Ze beschermen al jarenlang de bossen waarin ze leven, maar maken meestal officieel geen aanspraak op het gebied waar ze wonen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift