Vrees voor geweld na verkiezingen in Liberia

Liberiaanse functionarissen vrezen voor geweld naar aanleiding van de presidents- en parlementsverkiezingen morgen in Liberia. De grens tussen Liberia en Ivoorkust is onvoldoende beveiligd, zeggen ze.

  • Associated Press/Reporters Leden van een kerkgemeenschap die oproept voor vreedzame verkiezingen marcheren voorbij een reclamepaneel met de tekst 'Ballots not bullets' (Geen kogels maar stembussen) in Monrovia, Liberia op 10 oktober 2011 Associated Press/Reporters

President Ellen Johnson-Sirleaf (72), van de Unity Party, neemt het morgen op tegen vijftien andere kandidaten. De zwaarste opponent is Winston Tubman van het Congress for Democratic Change. Die haalde in 2005 aanvankelijk meer stemmen, maar moest in de tweede ronde de duimen leggen tegen Johnson-Sirleaf.

Geloofwaardige polls zijn er niet in Liberia maar waarnemers verwachten een nek-aan-nekrace. Daardoor zou er begin november een tweede ronde komen.

Geweld

De verkiezingscampagne werd gekenmerkt door beschuldigingen over stemmendiefstal. Sommige waarnemers hebben gewaarschuwd dat dit tot geweld kan leiden, afhankelijk van het verkiezingsresultaat.

Pas in 2003 eindigde in Liberia een burgeroorlog die aan meer dan 250.000 mensen het leven heeft gekost en in de hele regio tot instabiliteit leidde.

Bij de verkiezingen vorig jaar in buurland Ivoorkust kwam het tot een zwaar conflict tussen aanhangers van president Laurent Gbagbo en van zijn opvolger Alassane Ouattara. Daarbij kwamen naar schatting drieduizend mensen om en trok een stroom vluchtelingen Liberia binnen. Ook Liberiaanse huurlingen namen deel aan de gevechten.

Volgens sommige berichten hebben Gbagbo-aanhangers zich aan de Liberiaanse kant van de grens gevestigd.

Wapens, strijders en vluchtelingen

De conflicten hebben een enorme weerslag gehad “aan weerszijden van de poreuze grens tussen beide landen”, zegt Corinne Dufka van Human Rights Watch (HRW). “Er ontstonden aanzienlijke stromen van wapens, strijders en vluchtelingen.”

Volgens Thomas Kahn, immigratiefunctionaris aan de grensovergang van Behai in Grand Gedeh County, in het oosten van Liberia, zou de regering de veiligheidstroepen aan de grens moeten verdubbelen om de trafiek in kleine wapens te voorkomen. Hij merkte ook op dat veiligheidstroepen zijn weggehaald aan de grens om verkiezingsbureaus elders in het land te beveiligen.

Vorige maand registreerde Human Rights Watch een aanval op twee Liberiaanse grensdorpen, waarbij 23 mensen omkwamen. In juli waren er acht mensen omgekomen bij een gelijkaardige aanval in Ivoorkust. Bij beide aanvallen kwamen vrouwen en kinderen om.

Het vermoeden is groot, zegt HRW, dat de aanvallen door jonge Gbagbo-aanhangers in Liberia zijn uitgevoerd. De slachtoffers zouden Ouattara-aanhangers zijn geweest.
“De VN-vredesmissies in Ivoorkust en Liberia moeten de autoriteiten helpen om meer bloedvergieten te voorkomen”, zegt Daniel Bekele, directeur van HRW-Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.