Vrees voor humanitaire ramp in Dominicaanse Republiek

Experts vrezen een humanitaire ramp voor de tienduizenden Haïtiaanse migranten in de Dominicaanse Republiek. Die zijn hun staatsburgerschap kwijt en dat maakt hun uitzetting mogelijk. De andere Caraïbische landen zegden de Dominicaanse Republiek meteen de wacht aan.

  • Patricia Grogg/IPS Een grensovergang tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. Patricia Grogg/IPS

Het Grondwettelijk Hof van de Dominicaanse Republiek besliste vorige week mensen die na 1929 in de Dominicaanse Republiek geboren zijn, meestal van Haïtiaanse origine, hun Dominicaanse staatsburgerschap te ontnemen.

Daardoor kunnen tienduizenden mensen van Haïtiaanse afkomst worden teruggestuurd naar Haïti, dat zich op hetzelfde eiland, La Española, bevindt. Hun ouders zijn ooit naar het rijkere buurland gekomen, vaak om er op de landbouwbedrijven te werken.

Verhitte gemoederen

Norman Girvan, de voormalige secretaris-generaal van de Vereniging van Caraïbische Staten (AEC), vreest voor “een humanitaire ramp”. “Een deel van de Dominicaanse bevolking dat zo al gemarginaliseerd was, wordt nu nog kwetsbaarder voor de dagelijkse gevallen van discriminatie en misbruik op basis van hun huidskleur en de klank van hun naam.”

De gemoederen raakten deze week nog meer verhit na de roofmoord op een Dominicaans echtpaar. De daders waren Haïtianen, zeggen veel Dominicanen. Als vergelding werd een Haïtiaanse migrant gedood.

De Dominicaanse president Danilo Medina beloofde dat er geen uitzettingen zouden plaatsvinden maar zijn Haïtiaanse evenknie, Michel Martelly, zei dat er al driehonderd mensen van Haïtiaanse origine zijn uitgezet, onder wie kinderen. “Ze kennen het land Haïti niet, ze hebben er geen familie en spreken zelfs de taal niet.”

Muur tussen beide landen

Honderden Dominicanen hadden begin deze maand al gemanifesteerd voor de afschaffing van het staatsburgerschap voor Haïtianen. Ze pleitten ook voor de bouw van een muur tussen beide delen van La Española.

Veel Dominicanen krijgen geen medische hulp omdat de middelen naar de Haïtianen gaan, zegt Emilio Santana van de groep Guardia Nocturna de San Juan, die aan de betoging deelnam. Hij roept zijn president op om “te vermijden dat de Haïtianen massaal en geruisloos hun grondgebied innemen.”

210.000 mensen

Een studie die dit jaar met de steun van de VN gepubliceerd is, schat dat er 210.000 mensen van Haïtiaanse afkomst wonen in de Dominicaanse Republiek en nog eens 34.000 van een andere origine. Volgens de Dominicaanse regering zelf telt het land ongeveer een half miljoen inwoners van Haïtiaanse afkomst.

De vijftien landen in de Caricom, de Caraïbische Gemeenschap, beslisten deze week in spoedzitting de toetredingsprocedure van de Dominicaanse Republiek op te schorten. De Caricom noemt de Dominicaanse maatregel “discriminerend”.

Heel wat Caraïbische overwegen ook andere sancties tegen de Dominicaanse Republiek.

Mensenrechtencommissie

Beide regeringen hadden beloofd morgen (zaterdag) in Venezuela samen te zitten over het conflict maar de Dominicaanse Republiek zegde die afspraak af nadat Martelly ermee had gedreigd zich uit de onderhandelingen terug te trekken.

Begin december komt een delegatie van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie naar de Dominicaanse Republiek om het probleem te onderzoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift