Vrienden van Venezuela verlichten Amerikaanse druk op onderhandelingen

Vandaag, tijdens de inauguratie van de nieuwe Ecuadoraanse president Lucio Gutiérrez, richt een groep landen, waaronder Brazilië en de Verenigde Staten, een groep op onder de naam Vrienden van Venezuela. De bedoeling van het platform is om via internationale bemiddeling een uitweg te vinden uit de politieke crisis in Venezuela, waar de oppositie het land al zes weken lam legt. Het zal een interessante krachtmeting worden tussen de twee machtigste landen op het westelijk halfrond.


Het voorstel voor de oprichting van een diplomatiek platform voor Venezuela is afkomstig van Luiz Inácio Lula da Silva, de nieuwe Braziliaanse president. Hij heeft het ideetje eigenlijk gepikt bij de Russische president Vladimir Poetin. Ook de Venezolaanse president Hugo Chávez is het idee genegen. Hij wil Cuba, Rusland en enkele van de OPEC-partners erbij.

De huidige internationale inspanningen rond Venezuela worden tot dusver getrokken door de Organisatie van Amerikaanse Landen (OAS). Secretaris-generaal César Gaviria probeert sinds medio 2002 de kloof tussen Chavez en de oppositie te dichten. Hij krijgt daarbij de steun van de Verenigde Staten.

Het nieuwe diplomatieke initiatief wordt niet op gejuich onthaald in Washington. De VS, die gewoon zijn om ‘cavalier seul’ te spelen op het Westelijk halfrond, worden de loef afgestoken door een linkse Braziliaanse president, diens Russische ambtsgenoot en misschien straks ook OPEC-landen en - godbetert - Cuba, dat al sinds 1962 is uitgesloten van de OAS.

Toch stappen ook de VS vandaag in de groep van vrienden van Venezuela. Ze zijn ingegaan op de vraag “om te vermijden dat het zuiden het laken naar zich toetrekt, zegt een Latijns-Amerikaanse diplomaat in Caracas. We zijn zonder twijfel getuige van een krachtmeting tussen Washington en Brasilia, zegt Carlos Romero, een expert in internationale betrekkingen. Brazilië zal nu duidelijk moeten kiezen: een brede multilaterale groep, zoals Chávez wil, of een westelijk georiënteerde groep, zoals de VS willen.

Zoals bekend draait het conflict in Venezuela rond de vraag of president Hugo Chávez nog kan aanblijven. Volgens de grondwet kan er pas een referendum gehouden worden over de president in augustus. Volgens Romero steunt Washington het idee van een grondwetswijziging zodat de presidentiële termijn verkort wordt en zodat er verkiezingen komen binnen een paar maanden. Als ook Spanje en de buurlanden gaan behoren tot de Vrienden van Venezuela wordt die kans in ieder geval kleiner.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.