Vrijgelaten journalist Lmrabet start met “Après Demain” (interview)

De Marokkaanse journalist Ali Lmrabet, nauwelijks ontslagen uit de gevangenis, wil tegen eind maart een nieuw magazine lanceren. “Après Demain” zal net als zijn voorganger “Demain” in het Frans en het Arabisch verschijnen. Lmrabet zat tot voor kort in de cel omdat hij in “Demain” de figuur van de koning zou hebben beledigd en “de Marokkaanse territoriale integriteit in vraag had gesteld”.

Enkele karikaturen, een fotomontage en een artikel over het budget van de Marokkaanse koninklijke familie schoten vorig jaar bij de censoren van koning Mohammad VI in het verkeerde keelgat. Een interview met een republikeinsgezinde dissident was er uiteindelijk teveel aan. Op 21 maart 2003 werd de hoofdredacteur van “Demain” veroordeeld tot vier jaar cel. Dankzij internationale druk en na een paar hongerstakingen kwam hij op 6 januari vervroegd vrij.

In een interview met IPS heeft Lmrabet het over de gevaren van zijn beroep en zijn onvermogen om een blad voor de mond te nemen.

IPS: U werd veroordeeld wegens belediging van de koning en misdaden tegen de staat. Zal u in het nieuwe magazine proberen een tweede proces te vermijden ?

AL: Ik heb de koning nooit beledigd, de integriteit van het grondgebied in twijfel getrokken of een andere misdaad begaan. Ik heb alleen informatie en opinies gepubliceerd. Ook het nieuwe magazine zal niemand beledigen of de Marokkaanse territoriale integriteit in twijfel trekken.

IPS: Impliceert dat een verandering in de editoriale lijn ?

AL: Nee, helemaal niet. Het is nu meer dan ooit nodig aan vrije meningsuiting te doen, zonder te liegen, zonder beledigingen en met respect. Maar met de vrijheid opinies en informatie door te geven aan de lezers.

IPS: Hoeveel mensen zullen “Après Demain” volgens u lezen ?

AL: Toen “Demain” werd gesloten had het als magazine de grootste oplage van Marokko. Na de commotie over mijn gevangenisstraf en de campagne voor mijn vrijlating denk ik dat we gemakkelijk 60.000 exemplaren verkopen.

IPS: Hoe verklaart u de grote oplage van uw magazine terwijl de koning toch kan rekenen op de steun van de meerderheid van de Marokkanen ?

AL: Wanneer er vandaag verkiezingen waren en Mohammed VI kandidaat was, zou hij inderdaad gemakkelijk winnen. Dat is een gevolg van de angst die heerst in het land. Op middenlange termijn zal dat veranderen. De angst voor de koning is het gevolg van zijn macht, in de politiek en de economie. Je mag niet vergeten dat 60 procent van de aandelen op de beurs van Casablanca eigendom zijn van de koninklijke familie. De koning is erin geslaagd het overgrote deel van de middenklasse aan het politieke establishment te binden, inclusief de voormalige oppositie.

IPS: U en de journalisten die voor u werken worden soms omschreven als oppositiebeweging.

AL: Dat is niet waar. We zijn geen politieke organisatie. We verspreiden gewoon informatie en opinies over actuele thema’s en we nemen dat in het hedendaagse Marokko zeer ernstig. De koning negeert de grondwet en de wetten die hij zelf heeft afgekondigd. Er is geen enkel politiek project die naam waardig. We hebben een nieuwe, echt democratische grondwet nodig. Een die van het parlement een echt representatief orgaan maakt in plaats van een stemmachine voor koninklijke decreten. De huidige politieke leiders liggen er echter niet van wakker.

IPS: Is het gebrek aan vrijheid in Marokko een gevolg van een gebrek aan ontwikkeling ?

AL: Nee, omgekeerd. Om tot ontwikkeling te komen moet er eerst vrijheid zijn. Duurzame ontwikkeling is nodig, maar alleen haalbaar in een democratisch systeem waarin het volk het voor het zeggen heeft en de vrijheid wordt gerespecteerd.

IPS: Steunden de meeste Marokkanen de campagne voor uw vrijlating ?

AL: Ik denk niet dat de meerderheid mij steunde. Daarvoor zit de angst nog de diep. Ik kon rekenen op de solidariteit van de onafhankelijke pers en mijn collega’s. Daarbij kwam sterke internationale steun, van individuele journalisten en van organisaties als Reporters zonder Grenzen.

IPS: Kwam er ook steun uit niet-journalistieke hoek ?

AL: Ja, van de Spaanse en de Amerikaanse regering. Premier José Maria Aznar bracht mijn geval ter sprake bij zijn officiële bezoek aan Marrakech en de leider van de Spaanse oppositie, José Zapatero, was de eerste Spaanse politicus om zijn bezorgdheid uit te drukken, enkele dagen na mijn opsluiting.

IPS: Verschijnt het nieuwe magazine in Spanje of Frankrijk ?

AL: In Marokko natuurlijk, daar moet ik geen twee keer over nadenken. In de gevangenis was ik al van plan opnieuw te beginnen met mijn werk, en dat doe ik nu ook.

IPS: Geen angst om opnieuw achter de tralies te belanden ?

AL: Dat gevaar is er altijd. De toewijding aan Marokko en de mensen die me gesteund hebben motiveert me om “Après Demain” in Marokko op de markt te brengen. Ik zal me uiteraard aan de wet houden, zoals ik dat altijd al deed, maar zonder de vrijheid van meningsuiting overboord te gooien. Dat is een fundamenteel recht voor alle mensen op aarde.

IPS: Reporters zonder Grenzen waren de gangmakers van de internationale campagne voor uw vrijlating. Bent u het eens met alle standpunt van de organisatie ? Bijvoorbeeld de houding tegenover Cuba ?

AL: Ik heb veel respect voor het werk van Reporters zonder Grenzen. Dat geldt ook voor de oproep aan Cuba om geen collega’s op te sluiten omdat ze hun beroep willen uitoefenen zonder censuur.

Tito Drago

xml=3

Ref: mm ic hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.