Vrijwilligers maken Roemenië groener (*)

In Roemenië zijn vrijwilligers erin geslaagd in een jaar meer dan 100.000 bomen te planten en 70 ton afval op te ruimen. Ze vullen de gaten die de overheid laten vallen en tonen dat de Roemeense jeugd zich wel degelijk wil inzetten voor de samenleving.
Mai Mult Verde (Meer groen) is een kleine ngo die in de lente van vorig jaar werd opgezet om een permanent vrijwilligersnetwerk te creëren voor projecten rond natuurschoonmaak en milieueducatie. Het voorbije jaar deden meer dan achtduizend mensen mee aan projecten van de ngo.
Aanvankelijk wilde Mai Mult Verde per jaar 10.000 bomen planten en 20 ton afval verzamelen. De uiteindelijke resultaten overtroffen zelfs de meest optimistische verwachtingen.
“Afgaande op onze contacten met de vrijwilligers, is het idee dat Roemenen passief en onverschillig zijn, duidelijk een vooroordeel dat niet met de werkelijkheid overeenkomt”, zegt Miruna Cugler, communicatiemanager van de groep.

Van onderaf


De vrijwilligers vormen ook online een gemeenschap. Daardoor voeren ze niet alleen projecten uit maar hebben ze ook hun zeg in het totstandkomen van de projecten.
Dragos Bucurenci, voorzitter van Mai Mult Verde, zegt dat daar het grootste probleem van veel ngo’s in Roemenië zit: ze betrekken de vrijwilligers alleen op het uitvoeringsniveau. Dat beperkt de creatieve input van onderaf en belemmert de betrokkenheid van de vrijwilligers bij de sociale problemen waar ze mee bezig zijn.

Nieuwe interesse in milieu


Het succes van de groep lijkt het resultaat te zijn van een nieuwe interesse in het milieu bij de Roemenen, gecombineerd met slimme communicatiecampagnes van de tien permanente personeelsleden en vier kantoorvrijwilligers.
De groep wordt uitsluitend door privébedrijven gefinancierd. Vorig jaar had de ngo een budget van 1 miljoen euro. Dit jaar zal dat een stuk minder zijn als gevolg van de internationale financiële crisis.
Dankzij de betrokkenheid van musici, televisiefiguren, politici en journalisten blijft de groep zeer zichtbaar. In vijf jaar wil Mai Mult Verde een netwerk van tienduizend vrijwilligers uitbouwen, waarvan een kwart voortdurend bij de acties betrokken is. Zopas kregen honderd jongeren een opleiding om gemeenschappen te gaan leiden.

Schoonmaak


Een van de meest succesvolle initiatieven van Mai Mult Verde is Cicloteque, het eerste fietsverhuurcentrum in Boekarest. Het centrum verhuurde al meer dan 4600 fietsuren sinds zijn opening in augustus vorig jaar. Daardoor is de uitstoot van de 49 CO2 vermeden, zegt de groep.
De meeste Mai Mult Verde-projecten waren tot dus ver gericht op de schoonmaak van het milieu. Groepen vrijwilligers ruimen afval op dat mensen in de bossen en langs rivieren achterlaten.
In samenwerking met Romsilva, het nationale bosbestuur, hebben vrijwilligers van Mai Mult Verde meer dan 100.000 bomen geplant. Ze deden dat vaak in zones die onder water liepen omdat daar bomen gerooid waren.
Romsilva zorgt voor de grond en de boompjes. “We zijn bijzonder blij met deze onverhoopte hulp van vrijwilligers”, zegt Theodor Chiriac, Romsilva-verantwoordelijke voor de regio Boekarest. “Dankzij het werk van de vrijwilligers kunnen we onze herbebossingsdoelstellingen halen.”
“Telkens als we bomen gaan planten, tekenen we een overeenkomst met Romsilva dat de aangeplante zones onderhouden zullen worden en dat het grondgebruik dezelfde zal blijven de komende vijftig jaar”, zegt Miruna Cugler van Mai Mult Verde.

Afvalrecyclage


Mai Mult Verde promoot ook afvalrecyclage via advertentiecampagnes. Roemenië recycleert slechts 10 procent van zijn afval, bijzonder weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, dat 60 procent haalt.
Roemeense bedrijven zeggen dat afvalrecyclage niet winstgevend is. “Spijtig genoeg recycleren Roemenen zeer weinig, het maakt nog geen deel uit van hun cultuur”, zegt Octavian Burlacu, directeur van afvalverwerkingsbedrijf Supercom in Boekarest. “Het is moeilijk om onze activiteiten draaiende te houden: de kosten voor de installaties en het personeel zijn hoog terwijl we onvoldoende materiaal te verwerken krijgen.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.