Vroedvrouwen onder vuur in Oost-Europa

Nu een gynaecologe in Hongarije een celstraf tot vijf jaar riskeert wegens schuldig verzuim bij thuisbevallingen, ontspint zich een strijd rond het recht van vrouwen om te beslissen waar en hoe ze willen bevallen.

Agnes Gereb, die duizenden baby’s hielp ter wereld brengen, staat onder huisarrest wegens schuldig verzuim bij vijf bevallingen. Volgens de medestanders van de 58-jarige vroedvrouw is haar zaak niet alleen machtsvertoon door het medische establishment om een lucratieve bron van inkomsten veilig te stellen, maar een regelrechte aanval op de vrouwenrechten.

“Dit gaat absoluut niet enkel over Gereb, maar over het ontkennen van vrouwenrechten”, zegt Donal Kerry van de Hongaarse Gemeenschap voor Thuisbevalling. “Het recht van de vrouw te beslissen waar en hoe ze bevalt”.

Thuisbevallingen zijn in theorie legaal in Hongarije maar de overheid weigert vroedvrouwen vaak licenties en het is onduidelijk waaraan de omgeving moet voldoen om als veilig omschreven te worden. Het gevolg is dat elke vroedvrouw die assisteert bij een thuisbevalling beschuldigd kan worden de gezondheid van moeder en kind in gevaar gebracht te hebben.

Arrestatie


Gereb bleef ondanks die risico’s echter een lans breken voor thuisbevallingen en zette meer dan 3.500 kinderen op de wereld. Volgens haar aanhangers werd ze daarbij regelmatig geïntimideerd en lastiggevallen. In oktober werd de gynaecologe gearresteerd nadat ze zich genoodzaakt zag een vrouw tijdens de bevalling naar een ziekenhuis over te brengen. Ze was langdurig geboeid en mocht pas net voor Kerstmis de gevangenis ruilen voor huisarrest in afwachting van haar proces.

Organisaties van vroedvrouwen over de hele wereld zijn woedend over haar behandeling. Vooral organisaties in andere Oost-Europese landen steunen haar voluit, omdat ze naar eigen zeggen in eigen land met gelijkaardige weerstand tegen thuisbevallingen kampen.

Onder de tafel


In de meeste landen in de regio worden thuisbevallingen weliswaar toegelaten maar sterk ontmoedigd. In Polen en Tsjechië bijvoorbeeld worden ze niet terugbetaald door het ziekenfonds. In die landen zijn er maar enkele honderden thuisbevallingen per jaar. Ter vergelijking: in Nederland zijn thuisbevallingen goed voor meer dan 30 procent van alle bevallingen.

Een grote meerderheid van de artsen in Oost-Europa is ervan overtuigd dat thuisbevallingen erg riskant zijn. Volgens de vroedvrouwen gaat het er vooral om onwetendheid en pogingen om een lucratieve bron van inkomsten veilig te stellen. Zo worden in Oost-Europa vaak “informele betalingen” gedaan aan artsen.

Het is volgens Kerry een van de drijvende krachten achter de “campagne van criminalisering” tegen Gered. “Die campagne duurt nu al bijna twintig jaar en is geworteld in de vastberadenheid van een kliek gynaecologen om vast te houden aan de macht en de opbrengsten van ziekenhuisbevallingen”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.