Vroegere regenwouden konden klimaatwijzigingen aan

Vroegere regenwouden konden zich aanpassen aan klimaatwijzigingen. Dat blijkt uit onderzoek van gefossiliseerde sporen van die wouden in Noord-Amerikaanse steenkoolmijnen. Het kan duidelijkheid brengen over de reactie van regenwouden op de huidige klimaatwijziging.
In rotsen waarin de driehonderd miljoen jaar oude fossielen gevonden zijn, blijkt dat er zich forse klimaatschommelingen hebben voorgedaan ten tijde van de regenwouden. Tijdens extreem koude periodes zijn de regenwouden net niet uitgestorven maar toch slaagden ze erin zich helemaal te herstellen.

De onderzoekers, die hun resultaten vandaag in het prominente wetenschappelijke tijdschrift Geology publiceerden, stelden vast dat het regenwoud bijna volledig verdwenen was op de piek van die “ijstijd” maar in de steenkoollagen die kort nadien gevormd waren, vonden ze een overvloed aan sporen van het herstelde regenwoud.

“Die ontdekkingen veranderen onze kijk op de eerste regenwouden totaal”, zegt Howard Falcon-Lang (Universiteit van Londen), die het onderzoeksteam leidde. “We dachten lang dat het stabiele ecosystemen waren die tientallen miljoenen jaren onveranderd bleven. Nu weten we dat ze ongelooflijk dynamisch waren, en voortdurend belaagd werden door klimaatveranderingen.”
Het onderzoek kan duidelijkheid brengen over de reactie van de huidige regenwouden op de klimaatwijziging die zich nu voortdoet. “We hebben aangetoond dat regenwouden zich binnen bepaalde grenzen kunnen herstellen van een klimaatwijziging”, zegt Falcon-Lang. “Maar extreme klimaatveranderingen kunnen regenwouden voorbij een punt drijven waar geen terugkeer meer mogelijk is.”

Het onderzoek is gebaseerd op de gefossiliseerde regenwouden die gevonden zijn in steenkoolmijnen in de Amerikaanse staat Illinois. De regenwouden bestrijken een enorme oppervlakte en zijn in hun soort de oudste ter wereld.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3094   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift