Vroeggeboortes terugdringen cruciaal in strijd tegen armoede

Jaarlijks worden in de wereld 13 miljoen baby’s te vroeg geboren, terwijl 3,2 miljoen kinderen dood ter wereld komen. Die aantallen verminderen zou een prioriteit moeten zijn in de strijd tegen armoede, stellen de auteurs van een nieuw rapport.
Volgens het “Mondiale Rapport over Vroeggeboorte en Doodgeboorte” maakt de sterfte bij pasgeborenen 42 procent uit van het totale sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf. Veel premature overlijdens hebben te maken met moedersterfte.
“Als we alles optellen, komen we aan zes miljoen overlijdens bij kinderen door doodgeboorte of als gevolg van complicaties door vroeggeboorte. Dat is erger dan de tol van hiv en tuberculose gecombineerd”, zegt dr. Craig E. Rubens van de Wereldwijde Alliantie ter Voorkoming van Vroeggeboorte en Doodgeboorte (GAPPS). “We zie veen campagnes rond hiv, malaria en tbc. Ik wil die absoluut niet minimaliseren, maar we moeten ook met andere thema’s rekening houden.”

Rijke landen


Hoewel de effecten van vroeg- en doodgeboorte vooral in armere landen gevoeld worden, benadrukt het rapport dat het aantal vroeggeboortes ook in rijke landen aan een opmars bezig is en dat het de belangrijkste oorzaak is voor doodgeboorte.
Er zijn weliswaar grote verschillen tussen arme en rijke landen, maar ook tussen de verschillende bevolkingsgroepen binnen rijke landen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld was er in 2005 bij 18,4 procent van de bevallingen bij Amerikanen van Latijns-Amerikaanse oorsprong sprake van vroeggeboortes. Bij andere bevolkingsgroepen schommelde dat aandeel rond de 10 procent.
Goedkope maatregelen als het bevorderen van vroege borstvoeding, de inname van vitamine K, screening en de behandeling van syfilis en malaria kunnen al tot een merkbare verbetering leiden. Volgens het rapport gooien een tekort aan politieke wil, een gebrek aan bewustzijn en culturele barrières echter roet in het eten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.