Vrouwelijke migranten guller dan mannen

Vrouwelijke migranten maken elk jaar tientallen miljarden euro’s over aan verwanten in hun land van herkomst. Ze zijn guller en zorgen er beter voor dat het geld goed terecht komt dan mannelijke migranten, zegt het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) in een rapport dat vandaag (6 september) verscheen. Waarschijnlijk zal het belang van vrouwen als stille financiers van ontwikkeling alleen maar toenemen.
Vrouwelijke migranten werken onder meer in de landbouw, als serveerster, in naaiateliers, als verpleegster, in bordelen of als hulp in de huishouding. Ze maken al bijna de helft van de naar schatting 200 miljoen migranten in de wereld uit. Europa en Noord-Amerika krijgen zelfs duidelijk meer vrouwen dan mannen binnen. De buitenlandse werkneemsters namen dan ook een aanzienlijk deel van de 180 miljard euro voor hun rekening die migranten vorig jaar naar huis stuurden. Vrouwelijke migranten verdienen minder maar sparen meer, stelden VN-onderzoekers vast.

Vrouwen uit Bangladesh die in het Midden-Oosten werken, maakten volgens één onderzoek gemiddeld 72 procent van hun inkomen over aan hun achtergebleven verwanten. Meer dan de helft van dat geld werd gebruikt voor eten, huur, gezondheidszorg en onderwijs. Mannelijke migranten verrassen het thuisfront vaker met geschenkjes die spectaculair maar minder levensnoodzakelijk zijn.

Sommige ontwikkelingslanden sturen veel vrouwen uit en krijgen dan ook fenomenale bedragen binnen. Vrouwelijke migranten uit Sri Lanka maakten in 1999 bijna een half miljard euro over aan verwanten thuis, de nog veel talrijkere Filippijnse verpleegsters en bardames stuurden ruim 1,5 miljard euro naar huis.

Problematisch is dat arme landen door de migratie veel hoogopgeleide vrouwen verliezen. In 2003 werkte 85 procent van de actieve verpleegsters die in de Filipijnen waren afgestudeerd, in het buitenland. Ghana kon in 2003 meer dan de helft van de verpleegsterbanen in het land niet opvullen. Dat verlies wordt maar ten dele goedgemaakt door migranten die na verloop van tijd terugkeren, met een betere opleiding en veel nuttige contacten.

De migratiestromen zullen in de toekomst waarschijnlijk alleen maar aanzwellen. Volgens de laatste schattingen van de VN zullen er tegen 2050 iets meer dan 9 miljard mensen op aarde leven, 2,5 miljard meer dan nu. De bevolking van de rijke landen blijft min of meer stabiel, maar in de ontwikkelingslanden zullen bijna acht miljard mensen leven, daarvan 1,7 miljard in de minst ontwikkelde landen. IPS

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift