Vrouwelijke parlementsleden werken samen over partijgrenzen heen

In het nieuwe Mexicaanse parlement gaan de vrouwelijke verkozenen samenwerken over de partijgrenzen heen. Het parlement telt een recordaantal vrouwen.

Op 1 september is de nieuwe legislatuur van start gegaan en daarbij hebben de vrouwelijke parlementsleden afgesproken om samen, over de partijgrenzen heen, wetten en hervormingen door te drukken die de Mexicaanse vrouwen ten goede komen. De details van die afspraak liggen nog niet vast, de grote lijnen wel.

De eerste prioriteit wordt de begroting voor 2013. Daarin moet meer geld gaan naar programma’s die het leven van de Mexicaanse vrouwen verbeteren, zeggen parlementsleden van verschillende partijen.

Record

In de nieuwe Kamer zijn de 186 vrouwelijke volksvertegenwoordigers goed voor 37 procent van het totale aantal. De 38 vrouwelijke senatoren vertegenwoordigen 32 procent van de Senaat. Nooit eerder zaten zoveel vrouwen in het parlement.

Nu de vrouwen een derde van het parlement vertegenwoordigen, zijn meer specifieke maatregelen ten behoeve van de vrouw nodig, zegt Angélica de la Peña, senator van de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD), een van de grote blokken in het parlement. Zo moet er een hervorming komen van het verkiezingssysteem waardoor 50 procent van de kandidaten op de kieslijsten vrouw is.

Geweld

De vrouwen moeten zich vooral binnen de partijen zelf en in de parlementscommissies laten gelden, zegt senator Lucero Saldaña van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI), die de verkiezingen heeft gewonnen.

Hoog op de agenda staat het geweld tegen vrouwen. De Mexicaanse overheid laat vrouwelijke slachtoffers van geweld vaak aan hun lot over. Ze krijgen geen toegang tot justitie, de daden blijven onbestraft en van preventie is geen sprake.

Een VN-studie becijferde dat van 1985 tot 2009 34.176 vrouwen zijn vermoord in Mexico, met een stijging sinds 2005. Vooral in Ciudad Juárez, een van de meest gewelddadige steden ter wereld, ligt het aantal vrouwenmoorden hoog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.