Vrouwelijke verkiezingskandidates in Kenia willen wapens

Vrouwelijke verkiezingskandidates in Kenia krijgen steeds vaker te maken met ernstig fysiek geweld. Presidentskandidate Nazlin Umar vindt dat de kandidates een wapen moeten krijgen van de overheid om zich te verdedigen.
Vorige week vrijdag werd Margaret Wanjiru, kandidate voor de parlementsverkiezingen op 27 december, aangevallen in Nairobi. Ze raakte niet gewond maar enkele van haar supporters liepen wel klappen op en haar verkiezingsbusje werd bekogeld met stenen.
 
Het is het laatste in een rij van incidenten. Verkiezingskandidates worden fysiek bedreigd, weggeduwd van podia en geslagen. Vorige maand werd in het westen van het land een kandidate doodgeschoten en amper twee weken geleden werd Martha Kibwana in de kustregio voor dood achtergelaten met diepe messteken in de hals en het aangezicht.
 
Geweld tijdens verkiezingscampagnes is niets nieuws in Kenia, en het is niet beperkt tot de vrouwelijke kandidates tijdens deze verkiezingscampagne, waarin etnische spanningen soms hoog oplopen. Maar het geweld tegen vrouwelijke kandidaten neemt onrustbarend toe.
 
“Voor de primaries (de voorverkiezingen, nvdr) waren de vrouwelijke kandidaten vooral het slachtoffer van psychologisch geweld, zoals bedreigingen met de dood of verkrachting”, zegt Joshua Changwony, coördinator van de Verkiezingshelpdesk voor Gender en Geweld. “Maar nu wordt het geweld fysiek en neemt het alarmerend snel toe.”
 
De helpdesk, een initiatief van het Education Centre for Women in Democracy, heeft sinds oktober al 258 meldingen gekregen van verkiezingsgeweld tegen vrouwen. Ook andere ngo’s zien een gelijkaardige trend. “Bij vorige verkiezingen ging het vooral om haatspeeches, maar nu is fysiek geweld aan de orde van de dag” zegt Kepta Ombati van Youth Agenda, een ngo die ijvert voor mensenrechten en jongeren in de politiek. “Omdat parlementsleden een aanzienlijk loon verdienen, is het parlement aantrekkelijker geworden. Daardoor wordt de strijd grimmiger en worden vuile trucks gebruikt.”
 
Wapens

Nazlin Umar, de enige vrouwelijke presidentskandidate in Kenia, pleit er onomwonden voor om de kandidates van wapens te voorzien. “Alle kandidates voelen zich bedreigd. Als er weer een nieuwsbericht over een aanval op een kandidate is, voelen we ons allemaal alsof wij daarna aan de beurt zijn. Ik vind dat de regering de kandidates moet voorzien van wapens, minstens tot einde januari, zodat we ons kunnen verdedigen bij gevaar.”
 
De aanvallen op vrouwen zijn voor velen een teken van hoe fragiel gelijke rechten in de Keniaanse maatschappij zijn. “Het geweld is een symptoom van een veel groter probleem. Het toont hoezeer mannen nog leven in het patriarchale wereldbeeld van hun grootvaders, ongeacht de sociale vooruitgang die onze maatschappij al gemaakt heeft,” zegt Njoki Wainaina van het African Women Development Communication Network (FEMNET). Volgens Wainaina zijn vrouwen een echte bedreiging voor het patriarchale systeem aan het worden en gebruiken mannen elk middel om hun macht te handhaven. “Maar ook de vrouwen dragen verantwoordelijkheid”, zeg ze. “Zij geven het patriarchaat door, omdat ook zij hun zonen en dochters verschillend behandelen tijdens de opvoeding.”

Presidentskandidate Umar roept haar collega’s op om vastberaden te blijven als ze met geweld geconfronteerd worden. “Elke vrouw die met geweld te maken kreeg, moet beseffen dat ze sterk is en niet op mag geven. Het feit dat haar tegenstander geweld gebruikt, is een bewijs dat hij schrik heeft van haar capaciteiten.”
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.