Vrouwen bijna onvindbaar op kieslijsten in Benin

De vrouwen in Benin zullen nog enkele jaren geduld moeten oefenen om volop te proeven van de politieke macht. Er komen weinig vrouwen op bij de lokale verkiezingen van vandaag (20 april), en ze staan meestal op een onverkiesbare plaats. De vrouwenbeweging zit in zak en as.
Vier miljoen stemgerechtigden kiezen vandaag 1.435 gemeenteraadsleden en 26.060 dorpschefs. Dat worden bijna allemaal mannen, vrezen vrouwenorganisaties. We mikten op 20 procent meer vrouwelijke kandidaten dan bij de vorige verkiezingen in 2002”, zegt Honorine Attikpa, de coördinatrice van de vrouwenrechtenkoepel G/PIFeD. “De politici hadden ons veel beloofd, maar op het laatste ogenblik hebben er toch veel geweigerd vrouwen op te stellen. Anderen hebben de vrouwelijke kandidaten helemaal naar achteren op hun lijst geschoven.”
In Cotonou, de grootste stad van het land en een trendsetter voor alle andere regio’s, zijn er maar 32 vrouwen op 180 kandidaten. “Toch is er net in Cotonou het hardst gelobbyd voor meer vrouwen op de lijsten”, zegt Attikpa. Ook met de plaatsen die de vrouwelijke kandidaten kregen, is de vrouwenbeweging niet tevreden. Slechts vier lijsten worden door een vrouw getrokken.
Alleen de Parti du renouveau démocratique (PRD) van Adrien Houngbédji, de belangrijkste oppositieleider in Benin, krijgt een pluim. Die lijst met 25 kandidaten telt elf vrouwen. Dat bewijst dat er in Cotonou wel degelijk genoeg vrouwen te vinden zijn die in de politiek willen gaan, oordelen de vrouwenrechtenactivisten.

Teleurstelling


De vrouwenbeweging vreest dat er in andere delen van het land nog minder vrouwen op de lijsten staan. Gegevens zijn er daarover niet te krijgen. “Het is een grote teleurstelling”, zucht Geneviève Boko-Nadjo, de coördinatrice van ‘Women in Law and Development in Africa’ (WILDAF), een internationaal vrouwennetwerk dat in Cotonou gevestigd is. “We hebben er echt hard voor gewerkt.”
Volgens Boko-Nadjo stellen de mannen in de politiek alles in het werk om hun privileges te behouden, maar geloven veel vrouwen ook niet dat ze ook een rol kunnen spelen. Mannen hebben bovendien doorgaans meer geld waarmee ze kiezers naar hun hand kunnen zetten.
Attikpa vreest dat er nog minder vrouwen verkozen zullen worden dan in 2002, bij de eerste lokale verkiezingen die ooit in Benin werden georganiseerd. Toen schopten 45 vrouwen het tot gemeenteraadslid, waarvan er vier de burgemeestersjerp mochten omgorden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.