Vrouwen krijgen gelijke rechten bij echtscheiding

Het Ugandese hooggerechtshof heeft de wet op de echtscheidingen zo aangepast dat ook vrouwen zich kunnen laten scheiden van hun man wanneer die overspel heeft gepleegd. De vorige regeling was in strijd met de door de grondwet gegarandeerde gelijkheid tussen man en vrouw, oordeelde het hof na een klacht van de vereniging van vrouwelijke
advocaten.





Wanneer een vrouw kon aantonen dat haar man overspel had gepleegd, was dat totnogtoe in Uganda onvoldoende grond voor een echtscheiding. De vrouw moest naast overspel nog een andere misdaad kunnen bewijzen, zoals bigamie, verkrachting, sodomie of het in de steek laten van de familie. Het vijfkoppige hooggerechtshof besloot op 10 maart unaniem dat voor mannen en vrouwen voortaan dezelfde gronden voor echtscheiding moeten gelden.

Wanneer ik vroeger seksuele betrekkingen had met het dienstmeisje, kon mijn vrouw niet van mij scheiden zolang ik haar niet mishandelde en haar financieel steunde. Omgekeerd kon ik wel een scheiding krijgen wanneer zij iemand anders had, zo legt een advocaat uit Kampala uit. Het vonnis komt ook tegemoet aan de eisen van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Die had vastgesteld dat vrouwen kwetsbaar zijn voor aids omdat ze geen einde konden maken aan misbruik in een relatie.

Vrouwen kunnen voortaan ook schadevergoeding vragen aan minnares van hun man. Ook voor de mannen is er goed nieuws. Zij kunnen aanspraak maken op alimentatiegeld van hun vrouw.

Voor Vrouwenrechtenactiviste en parlementslid Betty Amongin is de strijd daarmee nog niet gestreden. Vrouwen kunnen nog altijd geen land bezitten of aanspraak maken op het hoederecht over de kinderen na een scheiding. Vrouwen zorgen nochtans voor tachtig procent van de landbouwproductie in dit land, zo stelt Amongin vast.

Ook de traditie van de bruidschat maakt het voor vrouwen moeilijk hun man te verlaten. In Uganda geeft de bruidegom zijn toekomstige schoonfamilie een gift in geld of stukken vee. Wanneer de vrouw haar man verlaat, moet de bruidschat worden teruggegeven. Omdat de familie van de bruid het geld meestal heeft uitgegeven, kan een vrouw niet zomaar uit een ongelukkig huwelijk stappen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.