Vrouwen maken deel uit van erfenis in Sierra Leone

Als een man overlijdt in Sierra Leone, dan maakt zijn vrouw deel uit van de erfenis. Ze wordt samen met de inboedel onder de familieleden van de man verdeeld. Recente wetten verbieden dat maar de oude gewoonte wordt nog algemeen toegepast.
Na het overlijden van haar man kreeg M’ballu Kamara te horen dat ze aan de zorg van diens broer zou worden toevertrouwd. Het duurde even voor ze doorhad dat die “zorg” inhield dat ze zijn derde vrouw zou worden.
“Mijn man had ongeveer vijf hectaren land, die ik al die jaren heb helpen bewerken”, zegt de 32-jarige vrouw uit Makeni, in het noorden van Sierra Leone.
“We hadden ook een kleine winkel. En mijn man bouwde het huis waar we in wonen.”
 
“Al die eigendommen zijn overgenomen door verschillende familieleden van mijn overleden man. Ze zeiden dat mijn kinderen en ik alleen van het huis en de opbrengst van de winkel zouden kunnen genieten als ik de ‘zorg’ van mijn zwager aanvaardde.” Kamara weigerde en vertrok met haar kinderen.

In heel Sierra Leone


Deze manier van erven blijft niet beperkt tot de Temne, de etnische groep waartoe Kamara behoort. Het gebeurt in heel Sierra Leone.
Een wet uit 2007 verbiedt de praktijk. Hij geeft vrouwen en kinderen het recht te erven van een overleden echtgenoot of vader, ook al is er geen testament, en schaft het erven van vrouwen af.
Maar de oude gewoonte blijkt moeilijk uit te roeien. De 45-jarige Kumba Nyandebo, uit het oosten van Sierra Leone, bleef na het overlijden van haar man vorig jaar alleen met vier kinderen. Een maand na de begrafenis verdeelde zijn familie haar bezittingen. Zijzelf werd toegewezen aan zijn broer.

Geen verzet


Ze aanvaardde het voorstel. “Ik deed het voor de kinderen. Wie zou me nu willen, met al die kinderen en zonder bezittingen?” Van de wet van 2007 had ze nog nooit gehoord. En ze heeft nooit overwogen in te gaan tegen de dictaten van de familie-oudsten. “Het is onze gewoonte.”
Tientallen vrouwen uit Nyandebo’s dorp zijn geërfd door broers en neven van hun overleden echtgenoten. Voor zover Nyandebo wist had geen enkele vrouw zich tegen de praktijk verzet.

Geen klachten


In het Sierra Leoonse gewoonterecht staat de vrouw op dezelfde hoogte als een minderjarige. Drie genderwetten uit 2007, over erfenissen, huiselijk geweld en huwelijken, hebben de positie van de vrouw verbeterd. Op papier althans.
Elizabeth Jeneti, hoofd van de afdeling gezins- en genderzaken bij de politie van het Kissy-district in Freetown, zegt dat ze sinds de goedkeuring van de wet nog geen enkele zaak over erfenisklachten naar de rechter heeft gestuurd. “In de andere politiecommissariaten in het land zie je ongeveer hetzelfde scenario. Het probleem is dat de mensen die zaken niet aangeven en de weinigen die het wel doen, zijn niet langer geïnteresseerd als we de zaak voor de rechter willen brengen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.