Vrouwen sparen zelf geld voor microfinanciering

Vrouwen in enkele afgelegen dorpen in Bangladesh sparen zelf geld om kredieten te kunnen verstrekken. Het idee voor het microfinancieringsprogramma kwam van een plaatselijke ngo.

Anders dan bij traditionele microfinancieringsovereenkomsten, waarbij het geld uit externe bronnen of van ontwikkelingspartners komt, zorgt de ngo Pally Kendra (PBK) ervoor dat vrouwen zelf geld sparen om kleine bedrijven te helpen overleven.

Het programma ‘Zelf-Hulp’ werd ruim vier jaar geleden gelanceerd in de draslanden van Mithamoin in het district Kishoreganj in Centraal-Bangladesh. Momenteel zijn er 317 vrouwengroepen in de regio die samen en vermogen van ongeveer 140.000 euro beheren.
 
De 28-jarige Bishan Chkraborti, afkomstig uit het dorp Puran Borgadia, is een van de honderden vrouwen die geld leende uit het fonds. Ze begon met praktisch niets en fokt nu zwanen die ze verkoopt op de plaatselijke markt. Vier jaar geleden moest ze haar achtjarige zoontje van school halen, omdat ze geen geld had voor boot waarmee hij naar de enige basisschool in de omgeving moest reizen. “Ik had geen inkomen omdat mijn gehandicapte man niet kan werken”, zegt ze. “We woonden in een bamboeschuurtje.”

Nu heeft ze een groter en beter huis en ze kweekt ook groenten die ze met een kleine winst verkoopt aan dorpsbewoners. Haar zoon zit weer op school. 

Geen wanbetalers

Zelf-Hulp richt zich op zeer arme vrouwen. Ze sparen geld, zetten daarmee kleine fondsen op waaruit leningen verstrekt worden tegen zeer lage rente. Elke groep telt ongeveer vijftien vrouwen. Vaak gaat het om landlozen, weduwen, bedelaars en gescheiden vrouwen. Ze leggen elke maand omgerekend 9 eurocent in het fonds in. Ook bespreken ze maandelijks welke nieuwe leningen er verstrekt worden.

“Wanbetalers hebben we niet”, zegt een trotse Padabi Rani Das. “Als een lid niet slaagt, hebben we allemaal gefaald. We laten niemand vallen, want het systeem is erop gericht om elkaar te helpen.”  

PBK begeleidt de vrouwen. “We hebben de vrouwen ervan moeten overtuigen dat dit in hun belang is”, zegt Fahmida Jigor Jahan. “Aanvankelijk waren ze bang dat wij op hun geld uit waren, en dat is begrijpelijk.”

“Toen de vrouwen zich realiseerden dat ze er echt voordeel bij hadden en dat de armoede langzaam verdween, wilden ze grotere leningen kunnen afsluiten”, zegt Jahan. “Dat was in het begin een uitdaging, omdat de vrouwen nooit eerder met grote bedragen omgingen. Een bedrag van 35 euro was voor hen al erg veel.”

Bedelen

Elke lid van de groep kan aankloppen voor een starterlening van 9 euro voor kleine ondernemersactiviteiten zoals kleding naaien, groenten verbouwen, vis verkopen of vee fokken. Zodra aanvrager in staat is de lening terug te betalen, komt ze in aanmerking voor een nieuwe lening. Die kan tussen 36 en 93 euro bedragen.

Dergelijke leningen worden meestal aangegaan voor het uitbreiden van groentewinkels en kwekerijen. Als ze deze tweede lening terugbetaald hebben, komen ze opnieuw in aanmerking voor een hogere lening, nu uit het “Leer- en Innovatiefonds voor Nieuwe Ideeën”, ook wel LIFT genoemd.

Jugomanya Rani Das uit Sarkerhati kwam in aanmerking voor een LIFT-krediet. Ze gebruikte het geld om haar groentekwekerij uit te breiden en haar man te steunen bij zijn visserijbedrijf.

Jugomanya heeft twee zoons en heeft de leiding over een groep die na jaren van extreme armoede leerde geld te verdienen. “Het leven zonder inkomsten was miserabel”, zegt Jugomaya over haar leven voordat ze lid werd van de groep. “We moesten geld lenen, maar konden dat met geen mogelijkheid terugbetalen. Op een gegeven moment heb ik zelfs overwogen om te vertrekken en elders te gaan bedelen.”

Stabiel bedrijf

Jugomaya zit nu vier jaar in de groep. Ze heeft een redelijk stabiel bedrijfje dat zich bezighoudt met visvangst en -verkoop. Dagelijks verdient ze daar ruim 4 euro mee. Daarnaast huurt ze in het droge seizoen land om rijst te verbouwen. Daarmee haalt ze, na aftrek van alle kosten, ongeveer 320 euro binnen in een periode van vier maanden.
 
Ongeveer vijftig zelfhulpgroepen hebben zich inmiddels gekwalificeerd voor grotere leningen van externe instanties, zoals de Stichting Palli Karma Shahayak (PKSF). Geld voor de LIFT-kredieten komt ook van de PKSF, een federatie van 257 partnerorganisaties die verschillende soorten leningen verstrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.