Vrouwen staan als eerste op straat bij bezuinigingen

Ongeschoolde vrouwen die werken in de Zimbabwaanse textielindustrie, beveiliging en andere sectoren, worden meestal als eerste ontslagen als er bezuinigd moet worden. Volgens de vrouwen is discriminatie hiervan de oorzaak.

Werkgevers zouden eerder vrouwen dan mannen ontslaan. Dit gebeurt ondanks het feit dat na de formatie van de eenheidsregering in Zimbabwe, is opgeroepen om de economische positie van vrouwen te verbeteren.

De Zimbabwaanse textielindustrie is een van de vele sectoren die het zwaar te verduren had in de afgelopen twintig jaar. Retailer Edgars boekte dit jaar voor het eerst sinds lange tijd winst, maar in de fabrieken worden nog steeds massaal mensen ontslagen. 

Goedkope import

Goedkopere importkleding heeft de voorkeur onder de consumenten die met weinig geld moeten rondkomen. Veel textielfabrieken in Zimbabwe moesten daarom sluiten.

Voor Theodora Ndlovu uit Bulawayo was 2010 een slecht jaar, omdat ze, samen met honderden andere vrouwelijke collega’s, ontslagen werd. Ze vermoedt dat het geen toeval is dat de meerderheid van de ontslagen werknemers vrouw is. “Iedereen had het erover, maar zelfs de ondernemingsraad deed niets. De leden van de ondernemingsraad waren ook bang ontslagen te worden”, zegt Ndlovu.

Haar collega Thembi Nqukula denkt ook dat het geen toeval is dat er zoveel vrouwen werden ontslagen. “Het is moeilijk voor ons en we zijn niet in de positie om te onderhandelen. Er is ons beloofd dat we ons werk terug kunnen krijgen als de markt aantrekt.”

Rechten

“Dit is een deuk in het imago van een land dat beloofd heeft de participatie van vrouwen in de economie te stimuleren”, zegt Susan Mbewe van de Inheemse Vereniging van Zakenvrouwen van Zimbabwe (Ibwaz).

Pogingen om meer vrouwen in de handel en industrie aan te nemen, richtten zich vooral op leidinggevende posities. Voor ongeschoolde vrouwen veranderde er in de afgelopen jaren weinig.

Volgens een studie van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies is ongeveer 60 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking in Zimbabwe ongeschoold.

“Ongeschoolde vrouwen moeten ook contracten krijgen waarin hun arbeidsrechten vastliggen maar dat blijkt moeilijk te zijn. Bedrijven beroepen zich bij ontslagen op de economische omstandigheden”, zegt arbeidsconsultant Zuzile Nyoni.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.