Vrouwen steeds vaker doelwit van aanvallen op Tahrirplein

Vrouwen krijgen het steeds moeilijker op het Tahrirplein, de plaats waar de Egyptische revolutie in 2011 begon.

De voorbije weken waren vrouwelijke betogers en journalisten steeds vaker het slachtoffer van aanvallen door groepjes mannen, soms gewapend met stokken en riemen.

Een Amerikaanse fotograaf zag hoe een Deense vrouw seksueel werd aangerand nadat ze door een groep mannen een gebouw was binnengetrokken. Egyptische mannen die haar wilden ontzetten, werden aangevallen. Een reporter van het persagentschap AP was getuige van een gelijkaardig fenomeen met een buitenlandse vrouw. Verschillende moslimvrouwen werd de hoofddoek afgerukt en ook zij werden aangerand.

Een advertentie op de Egyptische staatstelevisie gooide olie op het vuur. Daarin worden Egyptenaren gewaarschuwd om niet tegen buitenlanders te praten, omdat het waarschijnlijk spionnen zijn van buitenlandse inlichtingendiensten. Na publieke verontwaardiging en spot werd de advertentie ingetrokken.

Een van de aangevallen vrouwen werd ervan beschuldigd een Israëlische spion te zijn. Ze werd door enkele medewerkers van een tankstation gewond en bloedend naar binnen gesleept, waardoor ze ternauwernood aan een lynchpartij ontsnapte.

Toen een groep van zo’n honderd vrouwen een optocht hield tegen de voortdurende seksuele intimiteiten tegen vrouwelijke betogers, werden ze op hun beurt aangevallen. Mannen gooiden stenen en flessen, en er waren zelfs schoten te horen.

Georganiseerd

Sommige betogers zijn ervan overtuigd dat de aanvallen georganiseerd worden door de staat, net zoals dat bij eerdere betogingen tegen de toenmalige president Moebarak het geval was. “Dit is een poging om vrouwen te intimideren zodat ze niet langer deelnemen aan de betogingen”, zegt de Egyptische journalist Bisan Kassab. “Het is ook een manier om de revolutionairen in een slecht daglicht te stellen, in een conservatieve maatschappij die haar vragen heeft bij vrouwen die ‘s avonds samen met mannen gaan betogen.”

“We  hebben het hier niet over aanvallen in een donker straatje door individuen, maar door grote groepen mannen in volle openbaarheid”, zegt hij. De journalist ziet twee soorten aanvallen. “Sommige gebeuren door Egyptische mannen die seksueel gefrustreerd zijn op een persoonlijk niveau. Door de hoge werkloosheid kunnen ze niet trouwen omdat ze niet genoeg verdienen.”

“Maar de andere aanvallen zijn georganiseerd door de staat, dat is duidelijk door de manier waarop ze gecoördineerd zijn”, zegt hij. “Die aanvallen gebeuren altijd op politiek gevoelige momenten zoals verkiezingen en demonstraties.”

 Tot op zekere hoogte lijkt de strategie te werken, want een aantal vrouwen weigert nog naar Tahrir te komen. “Het is weerzinwekkend”, zegt de 23-jarige Shimaan Muhammed. “Je voelt je minder dan een man. We komen hier om ons respect te betuigen aan de martelaren die hier hun leven hebben verloren, en dit is hoe we behandeld worden.”

“Lastigvallen kun je dit niet meer noemen”, zegt Sally Zohny, een andere demonstrant. “Een mars van meer dan honderd vrouwen werd aangevallen. Het maakt me misselijk, dit is aanranding.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.