Vrouwen strijden tegen polarisering in verscheurd Bahrein

Vrouwen in Bahrein hebben opgeroepen weerstand te bieden aan de sektarische spanningen die sinds de opstand in februari de bevolking uit elkaar drijven.

Het kleine oliestaatje Bahrein stond jarenlang bekend om de harmonie die er heerste tussen de sjiieten en de soennitische minderheid. Door de opstand, waar vooral sjiieten sinds 14 februari aan meededen, zijn oude vrienden echter tegenover elkaar komen te staan. Elke groep heeft een lijst opgesteld met winkels die moeten worden geboycot omdat de eigenaar tot de andere groep behoort. De lijsten worden verspreid door middel van pamfletten, e-mails en internetfora.

Vrouwen voor Bahrein

De actiegroep Vrouwen voor Bahrein wil de Bahreini’s weer bijeenbrengen. “We willen mensen vertellen dat religie voor God is, en het land voor iedereen”, zegt activiste Fawziya Al Khaja. Volgens haar strijden ze tegen machten die hun eigen agenda volgen door de spanningen aan te wakkeren.

De groep begon in maart met een oproep tot liefde en tolerantie op internet en een petitie voor eenheid. De vrouwen organiseerden een bijeenkomst en riepen op tot bemiddeling.

“We vertellen de maatschappij en de wereld dat de rol van Bahreinse vrouwen niet over het hoofd moet worden gezien”, zegt Al Khaja. “Zonder hen wordt de structuur van familie en gemeenschap aangetast.”

De wereld van internet en sms is intussen veranderd in een digitaal slagveld, waar jongeren elkaar met haatberichten bestoken, zegt Mariam Al Ruwaee, voorzitter van de Bahreinse Vrouwenunie.

Slaapkamer

“Gemengde huwelijken voelden de spanningen het sterkst”, zegt Fathiya Ibrahim, een sjiitische. “Terwijl andere mensen het sektarisme kunnen ontvluchten in hun slaapkamer, moeten wij het juist daar onder ogen zien.” Ze is getrouwd met een soenniet. “Het gaat niet goed tussen ons, we hebben verschillende visies. Dat was niet zo erg voordat de hele situatie begon.”

De soennitische wetenschapper Haisa Al Junaid, getrouwd met een sjiiet, heeft tot op heden veertig vrouwen gevonden om samen te werken tegen wat de groepen tegen elkaar opzet. “We willen juridische stappen ondernemen, zoals rechtszaken tegen bekende figuren die sektarisme versterken”, aldus Al Junaid bij de recente lancering van haar initiatief. “We willen laten weten dat we pijn hebben van de onenigheid in de gemeenschap en de verstoorde relaties.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.