Vrouwen wél tevreden met uitkomst VN-top

De magere slottekst van de VN-top in New York kan weinig ontwikkelingsorganisaties bekoren. Op de vrouwenorganisaties na. Die zijn bijzonder opgetogen over wat ze een triomf voor de emancipatie noemen.

“Een triomf voor de gelijkberechtiging van vrouwen”, zo noemen de aanwezige vrouwengroepen het 35-pagina lange slotdocument dat 175 staats- en regeringsleiders morgen (vrijdag) ondertekenen in New York. In tegenstelling tot wat ze gewoon zijn op wereldwijde conferenties, moet je naar vrouwenrechten niet met een vergrootglas zoeken in de slotverklaring. Bij de slachtoffers van het pokerspel rond de VN-top zitten deze keer geen vrouwenrechten, zegt de Gender Monitoring Group of the World Summit, een coalitie van een paar tientallen vrouwengroepen en ngo’s.

“In de ontwerpversie die Annan in mei op tafel legde, waren de verzuchtingen van de vrouwen in één kleine paragraaf geperst”, zegt de Nigeriaanse Bene Madunagu van de ngo Development Alternatives with Women for a New Era. “Dit is een groite verbetering.” De slottekst die begin deze week door al de Algemene Vergadering van de VN werd goedgekeurd, weidt uitvoerig uit over maatregelen om de achterstelling van vrouwen weg te werken: gelijke rechten op grondbezit, gelijke erfenisrechten, een betere toegang tot voorbehoedsmiddelen en medische zorgen en gelijke kansen op werk. De tekst bevat ook verschillende passages over een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de politieke besluitvorming.

Vrijdag zullen 175 staats- en regeringsleiders hun handtekening zetten onder een tekst die erkent dat het Actieprogramma van Peking essentieel is om de millenniumdoelstellingen te bereiken. Dat internationaal instrument bevat concrete aanbevelingen op 12 actieterreinen. De excellenties engageren zich bovendien tot het uitbannen van alle straffeloosheid van geweld op vrouwen. Ook het concept mainstreaming (emancipatiedoelen te integreren in regulier, algemeen beleid) ) maakt deel uit van het pakket. We engageren ons om actief een mainstreaming van het genderperspectief te promoten in alle politieke, economische en sociale sferen.

Het geheim van het succes is volgens de vrouwengroepen de grote samenwerking, ook met andere organisaties.

Ondanks de triomf benadrukken ook de vrouwengroepen dat ze teleurgesteld zijn over “het gebrek aan politieke wil om armoede aan te pakken, vrede te stichten en mensenrechten te laten respecteren”. June Zeitlin van de ngo Women’s Environment and Development is blij met de vooruitgang op gendervlak, maar noemt de winst “minimalistisch”. “In het formele onderhandelingsproces was geen ruimte voor het middenveld en dat heeft de verklaring verzwakt”, zegt ze. “De VS en de andere rijke landen hebben geen duidelijk standpunt ingenomen over handel, ontwikkelingshulp en schulden. En dan is er nog de grote vraag naar implementatie en actie.” (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.