Vrouwenbeweging doet goede zaak bij verhuis naar Mumbai

Het is nu al duidelijk dat de verhuis naar India een aantal duidelijke accentverschuivingen heeft veroorzaakt in Wereld Sociaal Forum (WSF). Op de vierde editie van het forum valt vooral de talrijke aanwezigheid van Indiase vrouwengroepen en activistes op. Dat en de duidelijk grotere participatie van armen geeft het forum een nieuwe wending en misschien ook een nieuwe adem.





Conferenties over vrouwen en oorlog, workshops over huiselijk geweld tegen vrouwen, seksuele rechten en ecofeminisme, een seminarie van een mannengroep over geweld tegen vrouwen, een vrouwenoorlogstribunaal, een grote manifestatie van de vredesgroep Women in Black,… Een blik op de dikke programmabrochure zegt genoeg: de abominabele situatie van vrouwen in India maar ook hun steeds grotere weerbaarheid, heeft duidelijk invloed gehad op het WSF-programma.

Ook talrijke organisaties van dalits, de term waarmee de Indiase kastelozen naar zichzelf verwijzen, nemen actief en met onverholen trots deel aan de activiteiten. Dat lijkt een goede zaak voor het democratisch gehalte van het WSF.

Vrijdag zette de Iraanse Nobelprijswinnares voor de Vrede Shirin Ebadi de vrouwenrechten al meteen op de agenda, tijdens de allereerste persconferentie. Ze benadrukte het feit dat vrouwen in het Oosten veelal een weinig benijdenswaardige positie hebben: Het hier algemeen gangbare patriarchaat is een cultuur die geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen toelaat. Dat is niet alleen voor vrouwen, maar ook mannen een slechte zaak. Een patriarchale cultuur gelooft niet in democratie, ze gelooft in het gelijk van een kleine mannelijke elite.

Ebadi profileert zich nadrukkelijk als moslim en bindt vanuit die achtergrond de strijd aan tegen het onderdrukkende patriarchale systeem, dat als een ziekte ook door vrouwen wordt doorgegeven naar volgende generaties. Pas als we die vicieuze cirkel kunnen doorbreken, kunnen we echt werken aan gelijke rechten voor vrouwen en voor mensenrechten in het algemeen, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.