Vrouwenbeweging Iran groeit ondanks onderdrukking

Hoewel ze te lijden hebben onder enkele van de meest draconische wetten ter wereld, blijven de Iraanse vrouwen volop strijden voor gelijkheid en democratie. Tijdens Internationale Vrouwendag betoogden dit jaar dubbel zoveel vrouwen in Iran als vorig jaar, blijkt uit informatie van de niet-commerciële nieuwsdienst Iran Focus.

Tijdens de betoging voor meer vrouwenrechten arresteerde de politie een nog onbekend aantal vrouwen. De vreedzame protestmars op 8 maart werd volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ruw uiteengejaagd door de politie. Mehri Amiri van de Vereniging voor de Verdediging van Vrouwenrechten in Iran, zegt dat drie medewerkers van haar organisatie vorig weekend zijn vrijgelaten. Zeker vier vrouwen zitten nog vast in de Evingevangenis in Teheran. Over het lot van andere betogers heeft ze geen informatie. Contact met hen opnemen kan niet, omdat de regering de telefoonlijnen controleert.

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag had de Iraanse Organisatie voor Vrouwenrechten een resolutie voorbereid die oproept om een eind te maken aan de discriminatie van vrouwen. Volgens de huidige sharia-wetgeving mogen vrouwen zich niet kandidaat stellen voor presidentsverkiezingen, hebben zij geen gelijke rechten om te scheiden en na een scheiding kunnen zij slechts de voogdij krijgen over kinderen die jonger dan zeven jaar zijn.

Veel vrouwen die de resolutie op 8 maart uitdeelden, werden gearresteerd. Zij kunnen ter dood veroordeeld worden, zegt Zolal Habibi van Women’s Freedom Forum uit de Verenigde Staten. Tienduizenden moedige vrouwen hebben al hun leven gegeven voor het ideaal van gelijkheid en menselijkheid. Maar de geschiedenis weigert hen te erkennen, omdat we nu eenmaal leven in een cultuur die door mannen wordt gedomineerd. Habibi meent dat de manifestatie duidelijk maakt dat het Iraanse volk genoeg heeft van het bewind. Dit verzet, uit alle richtingen, voert de druk op. Uiteindelijk zal dat uitmonden in een regimewisseling.”

Na de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 kwam er een eind aan de monarchie en werd een islamitische republiek ingesteld. Religieuze geestelijken, onder leiding van ayatollah Seyyed Ruhollah Khomeini, hadden voortaan de opperste politieke macht in handen. Onder de huidige Iraanse President Mahmoud Ahmadinejad, aan de macht sinds augustus 2005, is de situatie niet verbeterd. In februari stelde Amnesty International in een verslag over Iran dat de mensenrechtensituatie er slecht is.

Habibi, wijst op strenge straffen zoals steniging, een vonnis dat kan worden uitgesproken voor overspel. Als je kunt ontsnappen uit de put terwijl je wordt gestenigd, word je gespaard, zegt Habibi. Maar terwijl mannen worden begraven tot aan het middel, worden vrouwen begraven tot aan de nek.

Sinds 1991 zijn er in Iran volgens de in Parijs gevestigde Iraanse oppositiegroep NCRI meer dan 120.000 politieke tegenstanders terechtgesteld. Uit een rapport van Iraanse mensenrechtengroepen naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag blijkt dat dit jaar al vier vrouwen zijn geëxecuteerd, allemaal jonger dan dertig jaar. Dit jaar zijn al 1372 andere vrouwen gearresteerd.(LDM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.