Vruchtbaarheid Franse mannen in vrije val

De spermakwaliteit bij Franse mannen is tussen 1989 en 2005 met bijna een derde gedaald, blijkt uit grootschalig onderzoek. Wetenschappers vermoeden een link met het milieu.

Het nieuws is ronduit alarmerend: in de onderzochte periode daalde zowel de gemiddelde concentratie als het aantal normaal gevormde spermacellen. De concentratie daalde met maar liefst 32,2 procent over de periode van zeventien jaar of met 1,9 procent per jaar. Het aantal normaal gevormde spermatozoïden daalde met 33,4 procent in dezelfde periode.

De studie, mogelijk de meest grootschalige ter wereld over dit onderwerp, werd deze week gepubliceerd in het toonaangevende Europese tijdschrift Human Reproduction.

Milieu

“Voor zover we weten is dit de eerste studie die een ernstige en alomvattende daling van de spermaconcentratie en morfologie vaststelt op de schaal van een heel land over een substantiële periode. Dit vormt een ernstige waarschuwing voor de volksgezondheid. Vooral de link met milieuvervuiling moet onderzocht worden.”

De wetenschappers pleiten voor verder onderzoek naar alle mogelijke oorzaken, maar verwijzen op eerdere studies die de link vaststelden tussen mannelijke fertiliteit en milieufactoren zoals vervuiling met hormoonverstorende stoffen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit 126 Franse fertiliteitscentra, maar onderzochten enkel het zaad van koppels waarbij het fertiliteitsprobleem met zekerheid bij de vrouw lag, en het zaad van de mannen dus als “gezond” werd beschouwd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.