“VS beschouwen Latijns-Amerikaanse migranten als epidemie”

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen gaan zich verzetten tegen plannen van de VS om langs 1.100 kilometer van de grens met Mexico nieuwe of betere omheiningen te bouwen. Op die manier willen de VS de duizenden migranten die jaarlijks illegaal de grens oversteken, een halt toeroepen. De Latijns-Amerikaanse landen verwijten de VS dat ze daarmee aan symptoombestrijding doet, maar de echte oorzaken van de migratiestroom ongemoeid laat.

Maandag kwamen de buitenlandministers van vijf Centraal-Amerikaanse landen (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) samen met Colombia, de Dominicaanse Republiek en Mexico bijeen in Mexico-stad. Alle acht landen verzetten zich tegen plannen van de VS om de grens met Mexico nog hermetischer af te sluiten. Veel VS-burgers juichen dat voornemen toen. In februari moet het Congres zich over een wetsvoorstel buigen waarin de plannen zijn opgenomen.

Op de bijeenkomst in Mexico-stad erkenden de buitenlandministers dat elk land het recht heeft om zijn eigen migratie -en veiligheidsbeleid te bepalen, maar waarschuwden ze de VS: “Onvolledige maatregelen die enkel het verhuizen op zich moeilijker maken, bieden geen oplossing voor de uitdagingen die het migratiefenomeen veroorzaken.” De VS doet, met andere woorden, met de verstrenging van het migratiebeleid enkel aan symptoombestrijding, maar pakt de oorzaken niet aan.

De acht landen kondigden aan dat ze een werkgroep zullen oprichten die voorstellen over een verstandig migratiebeleid zal formuleren en die zal ijveren voor respect voor de mensenrechten van de Latijns-Amerikanen die in de VS wonen.

Op 30 december werd Guillermo Martinez, een jonge Mexicaan doodgeschoten door een Amerikaanse agent toen hij de grens probeerde over te steken. Het incident zorgde voor een diplomatieke rel tussen Mexico en de VS. Martinez is een van de 3.800 mensen die tussen 1993 en 2005, op zoek naar een betere toekomst, aan de grens de dood vonden. De meeste slachtoffers bezweken door uitdroging, hitte, uitputting of ontbering toen ze via minder streng bewaakt woestijngebied de grens probeerden over te steken.

Het voorstel om 1.100 kilometer nieuwe omheiningen te bouwen langs de 3.200 kilometer lange grens die Mexico van de Verenigde Staten scheidt, zou de gebieden waar migranten nu nog de grens over kunnen steken, aanzienlijk doen afnemen. Of het de migratiestroom zal doen afnemen is een heel ander paar mouwen.

Mexicaanse autoriteiten schatten dat ongeveer 400.000 Mexicanen vorig jaar zonder papieren de VS zijn binnengeglipt, ondanks de reeds fel toegenomen controles. Een miljoen gelukszoekers werd onderschept en gerepatrieerd.

Het wetsvoorstel over de bouw van nieuwe omheiningen met camera’s, spots en sensoren, werd op 16 december goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Nu moet het wetsvoorstel enkel nog door de Senaat.

Het voorstel maakt ook een misdrijf van een illegaal verblijf in de VS, een bepaling die luid protest ontlokte bij de Latijns-Amerikaanse regeringen en ngo’s. In de VS leven vandaag ongeveer 40 miljoen mensen met Latijns-Amerikaanse wortels, waaronder acht miljoen zonder geldige verblijfsdocumenten.

De vice-president van Guatemala, Eduardo Stein, noemde het wetsvoorstel “een affront voor Latijns-Amerika door een regering die claimt onze partner te zijn, maar eigenlijk alleen geïnteresseerd is in ons geld en onze producten, en ons volk als een epidemie beschouwt”.

Enrique Morones, een activist van Angeles de la Frontera (Grensengels) een organisatie die migranten opvangt, steunt het initiatief van de Latijns-Amerikaanse regeringen. “Door samen te werken zullen wij, de gemeenschap en de overheid, een einde maken aan deze stommiteit die ingegeven wordt door racisme en xenofobie.”

Maar de meeste VS-burgers zien de strengere grensbewaking wel zitten. Uit opiniepeiling die Fox News in oktober hield, bleek dat 51 procent van de respondenten voorstander was van hoge hekken aan de grens met Mexico. En 57 procent van de mensen die in december ondervraagd werden door nieuwszender CNN, krant USA Today en enquêtebedrijf Gallup, riepen Bush en zijn regering op om veranderingen door te voeren in het migratiebeleid.

“De publieke opinie in de VS wordt op grote schaal gemanipuleerd, en sommige politieke partijen slagen electoraal munt uit de immigratiekwestie”, zegt Fabienne Vevet, directeur van Sin Fronteras (Geen grenzen), een Mexicaanse ngo die aan de kant van de migranten staat en onderzoek doet naar migratiekwesties. (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.