VS-bewijsmateriaal voor Iraans kernprogramma wankel

Binnen het Internationaal Atoomagentschap in Wenen is er een discussie aan de gang over de authenticiteit van de “laptopdocumenten” die zouden bewijzen dat Iran ook na 2003 verder heeft gewerkt aan een atoombom. De documenten raakten in het bezit van de CIA via een Iraanse verzetgroep die eerder al ontbetrouwbaar bewijsmateriaal over het Iraanse nucleaire programma leverde.
De meer dan 1000 pagina’s technische documentatie bevatten plannen voor een ondergrondse schacht vol meetapparatuur waarin een kernwapen kan worden getest. Er is ook sprake van een installatie om UF4 of “green salt” te maken, een tussenvorm van uranium die met centrifuges kan worden aangerijkt tot de lading voor een kernwapen. Bij de documenten zaten ook schetsen over hoe de kop van de Iraanse Shahab-raket kan worden aangepast om een kernwapen te dragen.
De documenten zijn afkomstig van een schimmig bedrijfje, Kimeya Madon, dat de ontwerpen zou hebben gemaakt in opdracht van de Iraanse Republikeinse Wacht. Vreemd genoeg komt het woord “nucleair” nergens in de teksten voor. Volgens de Washington Post werden ze gestolen van een Iraniër die de Duitse geheime dienst zonder succes probeerde te rekruteren als informant. In Turkije werden ze door een andere Iraniër overhandigd aan buitenlandse geheime agenten en uiteindelijk raakten ze in het bezit van de CIA.
De documenten werden op 25 februari in Wenen voorgesteld door de Finse vicesecretaris-generaal van het Internationale Atoomagentschap (IAEA), Olli Heinonen. Zijn verslag ging veel verder dan het rapport van 22 februari waarin IAEA-baas Mohammed el-Baradei het enkel had over een “mogelijke militaire dimensie” van het Iraanse atoomprograma. De informatie gaat ook lijnrecht in tegen het rapport van december 2007 waarin de Amerikaanse inlichtingendiensten beweerden dat Iran zijn militaire kernwapenprogramma had stopgezet in de herfst van 2003.
Volgens de Franse krant Le Monde bestaat er binnen het IAEA onenigheid tussen het kamp van directeur el-Baradei, die de Amerikanen nog niet heeft vergeven dat ze bewijsmateriaal hebben vervalst in de aanloop naar de oorlog in Irak, en enkele technische experts. Over de authenticiteit van de “laptopdocumenten” bestaan gegronde twijfels. Volgens de Iraanse ambassadeur in Wenen, Ali Asghar Soltanieh, zou “een willekeurige student” de documenten kunnen hebben gemaakt. Washington heeft het verzoek van Teheran om de documenten te mogen inkijken geweigerd.

Dubieuze bron


De Duitse geheime dienst, die erg actief is in Iran, lijkt ook haar twijfels te hebben. De Duitse coördinator voor Duits-Amerikaanse relaties, Karsten Voight, verklaarde in 2004 al dat de documenten afkomstig zijn van een “groep Iraanse dissidenten.” Volgens Duitse bronnen gaat het om de organisatie Mujahideen e Khalq (MEK), die samen met haar politieke arm, de Nationale Raad voor Verzet in Iran (NCRI), op de lijst van terroristische organisaties van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken staat.
Niettemin was de MEK voor de Amerikaanse neoconservatieven een dankbare bron van bezwarend materiaal over de Iraanse nucleaire ambities. Nadat de MEK in 2002 hielp bij de identificatie van de nucleaire site van Natanz, waar Iran naar eigen zeggen uranium verrijkt voor civiele doelen, werd de organisatie een trouwe informant van de CIA.
Een hoge functionaris binnen de CIA verklaarde in februari 2008 in de Los Angeles Times evenwel dat “bijna al het bewijsmateriaal dat zo tot ons is gekomen nadien verkeerd bleek te zijn.”
De voormalige vicedirecteur voor inlichtingen over het Midden-Oosten bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Wayne White, betwijfelt of de MEK wel over contactpersonen beschikt bij Iraanse wetenschappers of binnen de administratie. “De bureaucratie is gezuiverd van MEK-aanhangers, ik denk niet dat ze over betrouwbare bronnen beschikken.”
Volgens de Washington Post dachten enkele van de CIA-agenten die het materiaal onderzochten aanvankelijk dat de documenten een fabrikaat waren van de Israëlische geheime dienst, de Mossad. De Britse geheime dienst kwam tot het besluit dat de documenten echt waren, terwijl Russische experts de bewijzen onvoldoende vinden, aldus de Post.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.